20. avgust 2021.20. avg 2021.
Snovi o još jednoj medalji (Mitar Palikuća posle bronze u Rio de Žaneiru foto: Ilija Đurašinović)

Snovi o još jednoj medalji (Mitar Palikuća posle bronze u Rio de Žaneiru foto: Ilija Đurašinović)

Mitar u pohodu na medalju

Posle Olimpijskih igara, kao i uvek, slede Paraolimpijske, u istom gradu. Japanska prestonica je dobila prelaznu ocenu za organizaciju prve manifestacije, a sada je vreme da demonstrira umešnost i u koordinaciji paraolimpijaca, među kojima je i jedan, svima dobro znan šabački sportista.

Naš stonoteniser Mitar Palikuća obezbedio je još ranije, visokim plasmanom na svetskoj rang listi, plasman na POI, što je njegovo drugo uzastopno učešće na najvećoj smotri, a u Japan je otputovao sa željom, ciljem i snom da bar ponovi rezultat iz Rio de Žaneira kada se okitio bronzanom medaljom u pojedinačnoj konkurenciji.

Pripreme u specifičnim okolnostima (foto: sajt kluba "Spin")


-Koliko smo mogli, odlično smo se pripremili. Više od godinu dana nije bilo velikih zvaničnih takmičenja. Uspeli smo da nastupimo na kampovima u Češkoj i Poljskoj, još jednom turniru i nadam se da smo spremni. Trudiću se, kao i svi, da ostvarim što bolje rezultate i nadam se medalji, iako su uslovi drugačiji - rekao je Palikuća.

Otvaranje Igara je u utorak, 24. avgusta, a takmičenja u stonom tenisu u klasi gde se nadmeće i naš sugrađanin počinju dan kasnije. Svi učesnici su podeljeni u četiri kvalifikacione grupe, potom sledi četvrtfinale, polufinale i finale.

Vrhunac karijere u Brazilu (foto: RTS)


Stonoteniska reprezenacija je jedna od uzdanica naše paraolimpijske ekspedicije, a iz Brazila je donela četiri odličja.

Rigorozne mere



Za paraolimpijce su predviđene jednako rigorozne mere domaćina kao i za olimpijce. U Tokio idu samo sportisti sa negativnim testom na Kovid 19, potom ih očekuje redovno testiranje tokom Igara, zabranjeno je prisustvo publike na događajima, nije dopušteno da bodre svoje takmičare sa tribina ni članovi iz tima.
Svi sportisti najkasnije dva dana po završetku svog nastupa moraju da napuste Japan.

Vrlo rigorozne mere za sve učesnike (foto: 072info)


Od 24. avgusta do 5. septembra nastupiće 4.400 paraolimpijaca koji će se nadmetati u 22 sporta (540 događaja). Srbiju će predstavljati 17 sportista u šest disciplina obuhvaćenih programom Igara (atletika, biciklizam, paratriatlon, streljaštvo, stoni tenis).


"Oduzet" London

Mitru Palikući su ovo druge Paraolimpijske igre, a izborio je plasman prvi put još 2012. za POI u Londonu. Ipak, onda je bio 12 na rang listi, što je domaćin iskoristio da dodeli spcijalnu pozivnicu svom takmičaru van prvih 12 koji po propozicijama imaju pravo nastupa i to je automatski značilo da Palikuća neće putovati u London.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa