12. oktobar 2021.12. okt 2021.
Foto: Glas Podrinja /Otvorena stalna postavka u Muzeju šabačkih Jevreja

Foto: Glas Podrinja /Otvorena stalna postavka u Muzeju šabačkih Jevreja

Obeleženo osam decenija od stradanja Jevreja u Šapcu

Iako u Šapcu ne postoji jevrejska zajednica, grad aktivno neguje kulturu sećanja na nekadašnje sugrađane koji su dali značajan doprinos u prošlosti Šapca. Tamni trenuci istorije odneli su brojne živote, a jedan od njih dogodio se u oktobru 1941. godine kada su Jevreji i Romi streljani u Zasavici.

Osam decenija od stradanja Jevreja


Povodom stradanja Jevreja, pre osam decenija, gradonačelnik Šapca dr Aleksandar Pajić organizovao je prijem za predstavnike jevrejskih opština Beograd, Novi Sad i austrijskog ambasadora Nikolausa Lutterottija. Tokom sastanka razgovali su o značaju čuvanja uspomene na žrtve koje su životom platile pripadnost jednom narodu.

-U znak sećanja položili smo vence na mesto stradanja šabačkih Jevreja, ali i Roma koji su 12. i 13. oktobra 1941. godine svirepo ubijeni. Austrija kao država priznaje zločin koji je učinjen, ali i priznaje državljanstvo Jevrejima koji su bili državljani Republike Austrije u vreme Drugog svetog rata. Zajednički se sećamo svega onoga što je bilo i imamo iste pouke za budućnost, evropsku budućnost, kako evropskih naroda, tako i Srbije. Treba da delimo zajedničke vrednosti koje će nas oblikovati u periodu koji dolazi – rekao je gradonačelnik.
Foto: Glas Podrinja / Muzej šabačkih Jevreja

Kultura sećanja u kolektivnoj svesti naroda


Njegova ekselencija ambasador Austrije ukazao je na značaj i ulogu Šapca tokom Kladovskog transporta.
-Hteo bih da naglasim da su Jevreji iz Beča ovde kratko naši sklonište i da ih je grad primio pod svoje okrilje. Veoma je važno da znamo da izučavamo prošlost za bolju budućnost – izjavio je ambasador Austrije Nikolaus Lutterotti.

Nova stalna postavka u Muzeju šabačkih Jevreja


Muzej šabačkih jevreja za javnost je otvorio stalnu postavku za sve posetioce grada kako bi saznali više o tragu koji su Jevreji ostavili u Šapcu.

-Ovo je objekat jedne od najstarijih sefardskih singoga na prostoru Srbije koja je izgrađena 1894. godine. Posle Drugog svetskog rata prelazi u privatno vlasništvo, nekon čega je Grad otkupio i predao ga na upravljanje Narodnom muzeju u Šapcu u čijem se sastavu i danas nalazi u vidu depandansa. Sredstvima dobijenim na konkursima Ministarstva kulture i informisanja zgrada je revitalizovana, odnosno vraćen joj je pređašnji oblik i struktura, te je pretvorena u muzej, multifunkcionalni prostor sa stalnom postavkom- pojasnila je v.d. direktorka Narodnog muzeja u Šapcu Jovana Stojanac i naglasila da je stalna postavka posvećena istkanutim Šapčanima jevrejskog porekla, ali i onima čiji je život okončan u Zasavici.

Viši kustos Narodnog muzeja u Šapcu, istoričar Branislav Stanković, autor postavke u Muzeju šabačkih Jevreja, ističe da kultura sećanja podseća na događaje iz prošlosti čijim razumevanjem gradimo bolju budućnost.

-Kultura sećanja nam govori da postoji neka tradicija iz koje se mi kao ljudi formiramo i razvijamo, kao i naš pogled na svet. Zbog toga su prostori kao što je Muzej šabačkih Jevreja važni, kako bi naše sagledavanje sadašnjosti i pogledi u budućnosti bili ispravni. Želeli smo da stalna postavka bude oda našim nekadašnjim sugrađanima koji su živeli sa nama, ali su nažalost nestali, no sećanje na njih i filosemitizam koji su naši preci gajili prema njima se neguje i danas – rekao je Stanković.
  • Фото: Глас Подриња
  • Фото: Глас Подриња
  • Фото: Глас Подриња
  • Фото: Глас Подриња
  • Фото: Глас Подриња
  • Фото: Глас Подриња
  • Фото: Глас Подриња

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa