14. oktobar 2021.14. okt 2021.
Kandidovanje zainteresovanih država (foto: eturbonews.com)

Kandidovanje zainteresovanih država (foto: eturbonews.com)

Balkan u borbi za Evro 2028?

Evropska fudbalska federacija (UEFA) otvorila je danas proces podnošenja kandidatura za Evropsko prvenstvo 2028. godine, a jedan od potencijalnih kandidata je i Srbija. Proces podnošenja kandidatura traje do marta 2022, a ukoliko ne bude izmena, svoju kandidaturu bi trebalo zajedno da podnesu Srbija, Grčka, Bugarska i Rumunija.

Četiri države Balkana ranije najavile kandidaturu (foto: balkaneu.com)


Izvesno je da će rivali biti Turska samostalno, zajednički Španija i Portugal, verovatno, takođe samostalno: Italija, Engleska, odnosno Rusija. Pominjana je i skandinavska trojka (Švedska, Norveška, Danska) ili kvartet kome bi se priključila i Finska, međutim strogi uslovi će verovatno ove države udaljiti od kandidture.

Domaćin će biti poznat u septembru 2023. godine.

Infrastrukturni uslovi

Organizator Evropskog prvenstva mora da ima najmanje jedan stadion kapaciteta od 60.000 gledalaca, dva od 50.000, tri koja mogu da prime 30 i više hiljada posetilaca i četiri od 40.000 i više
Ovakvi preduslovi ukazuju da bi u slučaju da balkanska četvorka bude izabrana, finale svakako bilo odigrano u Atini, jedinoj koja ima stadion odgovarajućeg kapaciteta.

Jedini koji ispunjava uslove u Srbiji (foto: www.crvenazvezdafk.com)


Stadion od 50.000 ili više mogu da ponude Beograd, Bukurešt i Plovdiv, između 40 i 50 hiljada može da ugosti stadion u Sofiji, dok Rumuni na raspolaganju imaju i četiri kapaciteta većeg od 30.000, kao i jedan u Grčkoj.

Ponuda Beograda je samo stadion Rajko Mitić, dok stadion FK Partizan nedostaje 300 mesta za kapacitet od 30.000.

Uz smeštajne i infrastrukturne kapacitete UEFA insistira i na ispunjavanju kriterijuma koji se odnose na poštovanje ljudskih prava, zasnovanim na, kako su naveli, vodećim principima Ujedinjenih nacija o poslovanju i ljudskim pravima

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa