22. oktobar 2021.22. okt 2021.
Image by WikiImages from Pixabay

Image by WikiImages from Pixabay

Godišnjica eskalacije krize na Kubi

Planeta je pre 59 godina bila na ivici prvog nukleranog i verovatno Trećeg svetskog rata, a zaoštravanje je započelo baš na današnji dan. Ondašnji predsednik Sjedinjenih američkih država Džon Fitdžerald Kenedi, potpisao je 22. oktobra 1962. godine narednu ratnoj mornarici i avijaciji da blokiraju Kubu zbog postavljanja nuklearnih raketa SSSR u toj državi.

Gotovo mesec dana svet je bio na ivici nuklearnog rata. Kuba, koja je posle revolucije 1959. godine postala socijalistička država i saveznik Sovijetskog saveza omogućila je prvi put da u neposrednoj blizini teritorije SAD budu neprijateljske rakete.

Srećom, dva lidera, pomenuti Kenedi i Nikita Hruščov su postigli dogovor u novembru čime je novi rat planetarnih razmera sprečen.

Crveni telefoni

Direktna implikacija krize na Kubi bilo je uvođenje tzv. "crenih telefona", kao direktne veze lidera dve, u tom periodu, najmoćnije svetske sile.

Za ovu liniju vezano je dosta mitova, počev od njenog naziva. Ona u početku nije bila direktna (veza je uspostavljana preko kabla koji je razvučen po dnu Atlantika, zatim preko Londona, Kopenhagena, Stokholma i Helsinkija, a tek od 1978. preko međunarodnih satelitskih sistema), a nije bila ni telefonska. Poruke koje su razmenjivali šefovi država bile su tekstualne, a prenošene su pomoću teleprintera. Telefon je uveden početkom 1970-ih za vreme Leonida Brežnjeva.

Danas se linija ne primenjuje, a prvi telefonski kontakt van "crvenog telefona" imali su Boris Jeljcin i Džordž Buš stariji 1991. godine.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa