Info

22. oktobar 2021.22. okt 2021.
Image by WikiImages from Pixabay

Image by WikiImages from Pixabay

Godišnjica eskalacije krize na Kubi

Planeta je pre 59 godina bila na ivici prvog nukleranog i verovatno Trećeg svetskog rata, a zaoštravanje je započelo baš na današnji dan. Ondašnji predsednik Sjedinjenih američkih država Džon Fitdžerald Kenedi, potpisao je 22. oktobra 1962. godine narednu ratnoj mornarici i avijaciji da blokiraju Kubu zbog postavljanja nuklearnih raketa SSSR u toj državi.

Gotovo mesec dana svet je bio na ivici nuklearnog rata. Kuba, koja je posle revolucije 1959. godine postala socijalistička država i saveznik Sovijetskog saveza omogućila je prvi put da u neposrednoj blizini teritorije SAD budu neprijateljske rakete.

Srećom, dva lidera, pomenuti Kenedi i Nikita Hruščov su postigli dogovor u novembru čime je novi rat planetarnih razmera sprečen.

Crveni telefoni

Direktna implikacija krize na Kubi bilo je uvođenje tzv. "crenih telefona", kao direktne veze lidera dve, u tom periodu, najmoćnije svetske sile.

Za ovu liniju vezano je dosta mitova, počev od njenog naziva. Ona u početku nije bila direktna (veza je uspostavljana preko kabla koji je razvučen po dnu Atlantika, zatim preko Londona, Kopenhagena, Stokholma i Helsinkija, a tek od 1978. preko međunarodnih satelitskih sistema), a nije bila ni telefonska. Poruke koje su razmenjivali šefovi država bile su tekstualne, a prenošene su pomoću teleprintera. Telefon je uveden početkom 1970-ih za vreme Leonida Brežnjeva.

Danas se linija ne primenjuje, a prvi telefonski kontakt van "crvenog telefona" imali su Boris Jeljcin i Džordž Buš stariji 1991. godine.

Najnoviji broj

2. decembar 2021.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa