24. novembar 2021.24. nov 2021.
Beta

Beta

Vučić: Zakon o eksproprijaciji nema veze sa Rio Tintom

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da izmena Zakona o eksproprijaciji nema nikakve veze sa eventualnim dolaskom kompanije Rio Tinto, već da je potrebna zbog problema koji nastaju u procesu izgradnje velikih infrastrukturnih projekata.

"Ne mogu ja da vraćam zakone koje mi se ne sviđaju, već samo one koji nisu u skladu sa Ustavom. Predlog zakona o eksproprijaciji je potpuno uskladjen sa Ustavom. Mnogo je neistina na tu temu rečeno u delu tajkunskih medija, ali to nema veze sa Rio Tintom. Mi se suočavamo sa problemima i te izmene su veoma potrebne", rekao je Vučić.

On je kazao da se dešavalo da se čeka sa izgradnjom nekog tunela i po 160 dana zbog problema sa zemljištem, iako je bila ponudjena fer cena uvećana za 10 do 20 odsto, ali da postoje ljudi koji traže i po tri do pet puta veću cenu od tržišne.

"Što se tiče Rio Tinta, neće se ništa dogoditi dok narod ne odluči. Mi čekamo Rio Tinto da dođe, da vidimo šta su spremili i kako će da zaštite životnu sredinu. Pa kada donesemo zaključke, izaći ćemo pred narod, tek tad. A oni nisu počeli iskopavanja niti su dobili dozvole za to", rekao je Vučić.

Govoreći o tome što još nije posetio Podrinje i mesto Gornje Nedeljice, gde se protestuje zbog ekoloških problema, Vučić je rekao da je kao predsednik bio u više mesta zajedno nego svi njegovi prethodnici.

"Ne plašim se da odem u Gornje Nedeljice, Loznicu ili Krupanj. I nije mi teško da me gađaju jajima ili da me psuju... Mi svaki dan imamo neki protest, što je normalno u eri socijalnih mreža", rekao je on.


Boriću se i moliti Putina za što povoljniju cenu gasa

Predsednik Aleksandar Vučić rekao je danas da će predsednika Rusije Vladimira Putina moliti i boriti se za povoljnu cenu gasa koji Srbija sada plaća 270 dolara za 1.000 kubnih metara, navodeći da ako bi bila 500 dolara direktan gubitak bi bio 600 miliona evra godišnje.

"Imam veliku tremu, ne mogu da kažem strah jer poznajem Putina, ali imam veliku odgovornost od razgovora sa Putinom, ne znam da li će izaći u susret i odobriti povoljnu cenu gasa", rekao je Vučić u obraćanju pred polazak na sastanak sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom sa kojim će razgovarati o ceni gasa, kao i političkim pitanjima.

Dodao je da na direktan finansijski gubitak koji bi Srbija imala od povećanja cene gasa sa 270 na 500 dolara za 1.000 kubnih metara nije jedini već da tome treba dodati i gubitke kompanija i manji priliv investicija u zemlju.

Vučić je rekao da nije siguran da će predsednik Rusije izaći u susret jer, kako je naveo, ni sam ne zna da li bi on u sličnoj situaciji izašao u susret Putinu, ali da će se boriti za dobru cenu gasa.

Srbija je, prema njegovim rečima, u rezervama imala 261 milion kubnh metara gasa, ali da ga troši da bi smanjila potrošnju struje i zato su rezerve pale na 128 miliona kubnih metara

Dodao je da je gas danas na berzi 1.064 dolara za 1.000 kubnih metara, a da je cena struje od 250 do 300 dolara po megavatu, kao i da je ona u Srbiji 50 dolara po megavatu.


Pitaću šefove država i vlada kako je moguće da Kurti govori o ujedinjenju sa Albanijom

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će po povratku iz Rusije, gde će se sutra sastati sa predsednikom te zemlje Vladimirom Putinom, uputiti zvanično pismo "svim šefovima država i vlada" i evropskim institucijama sa pitanjem kako je moguće da Aljbin Kurti "svako malo ali na vrlo jasan način" govori o želji za ujedinjenjem Kosova i Albanije.

Navodeći da do sada nijedna politička instanca u Evropi nije reagovala na nedavnu Kurtijevu izjavu o ujedinjenju sa Albanijom, Vučić je upitao kakve bi reakcije usledile ako bi takve "neodgovorne" izjave dolazile iz Beograda.

"Zamoliću ih u pismu da pruže odgovor kako je moguće da Aljbin Kurti kao premijer privremenih institucija u Prištini svako malo ali na vrlo jasan i precizan način govori o sopstvenoj želji za ujedinjenjem kako oni kažu, Kosova i Albanije. Pismo će sadržati pitanje da li to znači da ćete tako reagovati ako bilo ko odavde govori o ujedinjenju sa nekim drugim", naveo je Vučić u obraćanju građanima.

Upitao je po kom principu je kosovskim Albancima "sve dozvoljeno" i dodao da takva praksa "mora jednom da se prekine".

Vučić je kazao da je u razgovoru sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog sa Prištinom Miroslavom Lajčakom izneo zvaničan zahtev Beograda za nastavak tog procesa na svim nivoima, "što pre, što više, što češće".

"Svaki razgovor je blagorodan i lekovit. Važno je da razgovaramo o svim temama, o Zajednici srpskih opština, o energetici, da napravimo poverenje izmedju nas da ne bi dolazili u situacije kao one od pre mesec dana", kazao je Vučić i dodao da Beograd ne želi da prihvati tezu da je na bilo koji način odgovoran što nema razgovora sa Prištinom.

Predsednik Srbije je rekao da je sa Lajčakom imao "korektan" razgovor o "mnogim temama" ali nije želeo da o njima javno govori.

Vučić je povodom sutrašnjeg sastanka sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom u Sočiju, rekao da je to "veoma važan" sastanak za Srbiju tokom kog će sa Putinom razgovarati o "ključnim političkim pitanjima".

"Rusija je nama četvrti trgovinski partner i verujem da imamo mnogo prostora za uvećanje razmene. Završili smo mnogo pregovora sa ruskim partnerima, usaglasili smo strateški program saradnje do 2026. godine u različitim oblastima ekonomskog razvoja i trgovinske razmene. Poptuno je sve dogovoreno za Petrohemiju, razgovaramo i o Sputnjik lajt vakcini", kazao je Vučić.

Upitan da li će tokom posete Rusiji razgovarati i o eventualnoj nabavci naoružanja iz te zemlje, Vučić je kazao da Srbija ima dobru vojnotehničku saradnju sa Rusijom, kao što je kako je rekao, ima i sa Francuskom.

"Tačno je da Srbija ulaže više u jačanje vojske ali svakom je jasno da bismo bili lak plen svima koji ne žele dobro Srbiji da to ne činimo", naveo je Vučić.

Najavio je da će pre kraja godine početi radovi na izgradnji Nacionalnog stadiona u Surčinu koji će kako je ocenio, biti lepši od Alijans arene u Minhenu.

"Biće to lepotica, lepša od Alijans arene. Neće biti velika kao ona ali će biti lepša spolja i iznutra, na ponos svim građanima. To je pravi razvojni projekat za taj deo opštine Surčin ali i za celu Srbiju", rekao je Vučić i najavio da će uskoro brojnim sportskim klubovima država uplatiti dodatna sredstva.

Metro će od Beograda napraviti jedan od najmodernijih gradova

Predsednik Aleksandar Vučić ocenio je danas, povodom protesta zbog početka izgradnje metroa u Beogradu, da će kada taj projekat bude završen, glavni grad Srbije biti jedan od najamodernijih u Evropi, dok će vrednost nekretnina biti uvećana za 20 do 50 odsto.

Na konferenciji za novinare u Predsedništvu, Vučić je rekao da će prve dve linije metroa biti završene za osam godina, uz troškove od 4,5 milijardi evra, dok će za železničku prugu za velike brzine od Novog Sada do Subotice biti utrošeno 1,16 milijardi evra.

On je rekao da je bio razočaran što su te informacije izazvele malo pažnje u javnosti a uglavnom su svi govorili o protestu.

"Imali smo protesta oko metroa i to na dan kada smo obavestili građane da ćemo za te investicije ukupno izdvojiti više od 5,6 milijardi evra. Posle 53 godine snova, od prve ideje za metro u Beogradu, neko je našao novac i znanje da to uradi. A od svega, mogao sam da vidim da su u nekim medijima i svinjokolji bili važnija vest...", rekao je Vučić.

Vučić je dodao da će investicije u beogradski metro unaprediti čitavu domaću ekonomiju i da će pomoći da se povećaju plate i penzije.

On je, zatim, na mapi izložio sve planove za izgradnju infrastrukture po Srbiji, kao i kako će izgledati linije metroa u Beogradu.

Iako je ranije bilo reči da će ruta prve linije metroa biti delimično izmenjena, kako bi obuhvatila i neka naselja na Čukarici i u Rakovici, na mapi na kojoj je Vučić obrazlagao plan nije bilo naselja kao što su Cerak, Vidikovac, Filmski grad ili Skojevsko naselje.
Izvor: Beta

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa