28. novembar 2021.28. nov 2021.
Beta

Beta

Završen protest zbog zagađenja vazduha: Građani poručili da vlast hoće da ih otera u ekološko izbeglištvo

Protest protiv zagadjenja vazduha u organizaciji Ekološke straže završen je nedaleko od zgrade Instituta za javno zdravlje "Batut", kojoj gradjani tokom protesta nisu prilazili kako ne bi uznemirili pacijente u obližnjoj bolnici.

Predstavnik Ekološke straže Bojan Simišić je sa protesta pacijentima uputio "poruku ljubavi" i pozvao gradjane da se za dve nedelje okupe u drugim većim gradovima Srbije kako bi protestovali zbog ekoloških problema.

On je pobrojao da su danas na protest u Beogradu došli gradjani iz Novog Sada, Šapca, Kragujevca, Leskovca, Niša, a prema pocenama kolona je tokom protestne šetnje narasla na broj od više hiljada ljudi.
Simišić je rekao da su danas gradjani obišli "institucije koje ćute", pošto su prethodno bili i ispred gradske skupštine i Predsedništva Srbije, kao i da nisu uspeli da obidju sve "insitucije koje ćute", ali da će to uraditi u narednim protestima.

Sinišić je uputio podršku svima onima u tim institucijama koje ne pristaju na ćutanje već se bore za zrav život.

"Svi moramo da budemo solidarni u ovoj borbi i ne smemo da se delimo ni na koji način", rekao je Sinišić.

Na početku protesta, okupljenim gradjanima u centru Beograda pročitan je proglas u kome se poručuje da će se ovakva okupljanja nastaviti sve dok se problem ne reši.

"Vlada je pokazala da je zdravlje gradjana ne zanima, a naše je Ustavno pravo da vazduh koji dišemo ne bude opasan", navedeno je u proglasu.

U proglasu je navedeno da nadležni ćute o oboljevanju gradjana, kao i da zbog skrivanja podataka vazduh neće biti manje štetan.

"Ovo je narodni bunt. Ne tražimo zlatno doba već da živimo kao sav normalan svet", navedeno je u proglasu.

Pre šetnje, koja je krenula od Terazija okupljenima se obratilo više govornika, medju njima i naučna saradnica Fakulteta za geografiju Milica Lukić, koja je rekla da vlast svakog dana govori o ekonomskom prosperitetu iako se gradjani "bore za vodu, zemlju i vazduh".

Profesorka Snežana Šerbula sa Katedre za ekologiju o zagadjenju je rekla da se u Boru, gde živi, topionica nalazi u centru grada, i da je planirano povećanje proizvodnje za više od dva puta.

Ona je rekla da je gradjanima u Boru život skraćen za deset godina, a da će sa povećanjem proizvodnje biti još manj

Gradjani su tokom protestne šetnje prošli pored Skupštine grada, a zatim i pored Predsedništva Srbije, gde su poručili predsedniku Aleksandru Vučiću "da želi da ih otera u ekološko izbeglištvo".

"Ali nećete uspeti, ovo je naša zemlja", poručili su okupljeni koji su krenuli prema Institutu "Batut".

Zbog protesta za saobraćaj je bila zatvorena Ulica Kralja Milana.

Beta

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa