14. januar 2022.14. jan 2022.
Sveti Vasilije Veliki (foto: Vikipedia)

Sveti Vasilije Veliki (foto: Vikipedia)

Nova godina po julijanskom kalendaru - dan Svetog Vasilija Velikog

Četvrtak, 14. januar 2022. godine je po julijanskom kalendaru 1. januar 2022. godine od rođenja Hristovog i crkve koje poštuju ovaj kalendar, danas obeležavaju početak nove godine, slaveći i sećanje na Svetog Vasijilija Velikog.

Praznik čuva sećanje na lik i delo Vasilija teologa i episkopa iz četvrtog veka nove ere. Rođen je u Cezariji, danas gradu pod imenom Kajzeri u Turskoj. Poticao je iz hrišćanske porodice, bio je unuk čoveka progonjenog zbog vere, a ujak mu je bio episkop. Školovanje je započeo u rodnom gradu odakle odlazi u Atinu za nastavak sticanja obrazovanja. Učio je brojne nauke tog vremena i vrativši se u Cezariju postaje parvnik i retor. Ipak, posle susreta sa episkopom Jevastijem Sevastejskim napušta dotadanji poziv, posvećujući ostatak života Bogu.

Ubrzo je i sam postao asketa, posvećen veri i pomaganju. Bio je veliki protivnik arijanstva, zalažući se kao sveštenik, a kasnije i Episkop Cezarijski za odbacivanje arijanstva. Bio je veliki pobornik Nikejskog simbola vere. Odmah posle smrti je proglašen za sveca.

Zajedno sa Jovanom Zlatoustim i Grigorijem Bogoslovom čini sveta tri jerarha koji se, uz pojedinačna praznovanja zajedno praznuju 12. februara.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa