14. januar 2022.14. jan 2022.
Foto: Glas Podrinja

Foto: Glas Podrinja

Najveći broj pregleda od početka epidemije, bez porasta broja hospitalizovanih

Juče je u kovid ambulanti u Šapcu obavljen najveći broj pregleda od početka epidemije - 945 ukupno. Od tog broja 498 pacijenata je došlo na prvi pregled, dok se 447 javilo na kontrolni. Na prvom pregledu je bilo trostruko više odraslih nego dece.

-Najviše se javljaju građani stariji od 20 godina, odnosno radno aktivno stanovništvo. Dobro je da su, za sada, uglavnom lakše kliničke slike. Najčešći simptomi su: temperatura, gušobolja, kijavica, curenje nosa, glavobolja, bol u mišićima, suv kašalj. Apelujemo na sve sugrađane da se jave u kovid ambulantu odmah kada osete simptome. Sada pacijenti u ambulanti dobijaju antivirusne lekove koji imaju efekta kada se uzmu do pet dana po izbijanju simptoma, navodi direktorka Doma zdravlja "Dr Draga Ljočić" dr Jasmina Stanković.

Zbog velikog broja pacijenata, u kovid ambulanti radi 12 lekara u tri smene, od 7.00 do 22.00 časa. Da ne bi bilo dugog čekanja građani koji se jave dobijaju brojeve. Šator koji je postavljen isped ambulante opremljen je klupama za sedenje i grejalicama.

Dobra vest je da se, uprkos velikom broju pregleda i zaraženih, ne povećava broj pacijanata na bolničkom lečenju. Trenutno je u Opštoj bolnici "Dr Laza K. Lazarević" 31 kovid pozitivan pacijent. Tokom jučerašnjeg dana bila su 3 prijema, dok su 4 pacijenta puštena na kućno lečenje. Najtežu klinički sliku imaju 4 pacijenta, od kojih su dva intubirana na respiratoru, dok su 2 na neinvazivnoj ventilaciji.

Tokom poslednja 24 sata nije bilo smrtnih slučajeva kovid pozitivnih sugrađana.
Glas Podrinja

Najnoviji broj

11. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa