17. januar 2022.17. jan 2022.
Dačić: Zadovoljan sam što su građani usvojili promene u oblasti pravosuđa

Dačić: Zadovoljan sam što su građani usvojili promene u oblasti pravosuđa

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da je zadovoljan što su građani usvojili ustavne promene u oblasti pravosuđa, koje je, kako je ukazao, predložio parlament, kao i da je referendum održan u demokratskoj atmosferi.

Dačić je za Radio-televiziju Srbije (RTS) kazao da je odživ bio dobar, imajući u vidu da ta tema "ne spada u vrh interesovanja građana".

"Ta tema ne spada u vrh interesovanja građana, a da ni kod ljudi koji su politički aktivni nije bilo dovoljno razumevanja o čemu je reč i koliko je važno da se izađe na taj referendum", naveo je Dačić.

Dodao je da je postojalo mnogo lažnih informacija o cilju referenduma u ustavnim promenama a da je najčešća bila da je "nametnut od strane Evropske unije (EU)".

Dačić je naveo da će ustavne promene stupiti na snagu dan posle objavljivanja zvaničnih rezultata glasanja.

On je kazao da će Zakon o sudijama, Zakon o uređenju sudova, Zakon o javnom tužilaštvu, Zakon o Visokom savetu sudstva i Zakon o Državnom veću tužilaca morati da budu usklađeni sa Ustavom - u roku od godinu dana.

Odredbe drugih zakona, dodao je, treba da se usklade u roku od dve godine.

"Visoki savet sudstva i Državno veće tužilaca treba da se usklade sa novim Ustavom i konstituišu u roku od 90 dana od dana stupanja na snagu propisa kojima se usklađuje rad sa ovim novim amandmanima", naveo je predsednik Skupštine.

Dačić je kazao da je aktuelna vlast odgovorna, navodeći da tokom prethodne vlasti 2006. godine kada je donet Ustav - nijedan rok nije ispoštovan.

"Zakon o referendumu je trebalo da bude promenjen 2008. godine. Promenjen je u decembru prošle godine", rekao je Dačić.
Beta

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa