18. januar 2022.18. jan 2022.
Oskar Davičo (foto: Poštena upotreba, https://sr.wikipedia.org/w/index.php?curid=465240)

Oskar Davičo (foto: Poštena upotreba, https://sr.wikipedia.org/w/index.php?curid=465240)

Oskar iz Šapca

Na današnji datum, 18. januar, pre 113 godina u Šapcu se rodio jedan od značajajnih sugrađana koji su ostavili trag u našoj književnosti. Pre tačno 112 godine, 1909. godine rođen je Oskar Davičo, književnik, pesnik, pripadnik nadrealizma u književnosti.

Rođen je u našem gradu u jevrejskoj činovničkoj porodici. Osnovnu školu završio je u Šapcu, a Gimnaziju u Beogradu. Studirao je romanistiku na čuvenoj Sorboni (Francuska) i Filozofskom fakultetu u Beogradu gde je 1930. godine stekao diplomu. Radi kao profesor kratko u Beogradu, a potom i Šibeniku i Bihaću.

Rat ga zatiče u Splitu gde se bavi obaveštajnim radom, a po hapšenju je interniran u Italiju, ipak beži i u Dalmaciji se priključuje NOB-u. Posle rata je bio prvi sekretar Udruženja književnika, kasnije postaje član Akademije nauka i umetnosti, jedan je od osnivača Tanjuga. Bio je u jednom periodu novinar, poznat je po izveštavanju sa Nirberškog procesa i iz Grčke tokom građanskog rata u ovoj državi. Ubrzo se povlači iz novinarstva i posvećuje samo književnosti.

Kao književnik proslavio se, kako u poeziji, tako i kao romanopisac. Dva puta je dobio prestižni Ninovu nagradu, za romane "Pesma" i "Glad". Umro je u Beogradu 1989. godine. Sahranjen je u Aleji zaslužnih građana.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa