6. maj 2022.6. maj 2022.
Foto: Beta

Foto: Beta

Vučić: Cena goriva u Srbiji od večeras niža deset dinara

Gorivo u Srbiji će od večeras biti jeftinije za deset dinara, litar evrodizela koštaće 195 dinara, a evropremijuma BMB 95 180 dinara, saopštio je večeras predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Protekle nedelje evrodizel je koštao 206,20 dinara po litru, a evropremijuma BMB 95 koštao je 184 dinara.

Te cene na pumpama Naftne industrije Srbije (NIS) važe od večeras, narednih sedam dana.

Vučić je rekao da na pumpama drugih snabdevača ti derivati mogu biti skuplji za oko dinar.

"Cene od večeras idu u rikverc i zbog toga sam zahvalan NIS-u", rekao je Vučić u obraćanju javnosti i dodao da je budžet izgubio 36 miliona evra zbog snižavanja akciza da bi građani mogli da kupe "skupo, ali ne preskupo" gorivo dok je NIS imao profit od 80 miliona evra.
Vučić je rekao da je od NIS-a tražio da spusti cenu goriva jer koristi domaće rezerve nafte od 800.000 tona godišnje.

Dodao je da je NIS obračunavao cenu goriva na osnovu prosečne cene nafte na svetskim berzama, a da nije uvažavao cenu nafte iz domaćih izvora koja košta 30 dolara po barelu, a ne 105 ili 110 dolara.

Istakao je da će cene goriva u Srbiji posle tog sniženja biti niže od mnogh država osim od cena u Severnoj Makedoniji, Bugarskoj i Bosni i Hercegovini.

Srbija će, prema njegovim rečima, imati poteškoća sa naftom, čeka se šesti paket sankcija, a medjuvremenu će se raditi na proširenju skladišta za 200.000 tona ili za 21 dan ukupne potrošnje dizela i benzina, i to je prva faza jer je plan da se proširi na milion tona za potrebe od više meseci.

Razgovara se, kako je rekao sa firmama koje mogu da brzo izgrade skladišta.

Vučić je rekao da je kod električne energije najveći problem kopanje uglja u "Kolubari" i da mora da se uloži dosta novca kako bi se podigao kapacitet proizvodnje sa 60.000 tona na 75.000, pa na 90.000 tona kako bi se obezbedilo dovoljno struje.

Prema njegovim rečima mora da se gradi reverzibilna hidroelektrana Bistrica i Đerdap 3, a ragovaraće se i o modularnim nuklearnim reaktorima koji mogu da budu"spasonosno" rešenje za Srbiju.

Srbija, prema njegovim rečima, ima najnižu cenu struje u Evropi.

On je rekao da se uskoro kreće u razgovore o nabavci gasa sa Gaspromom i dodao da je Srbija 100 odsto zavisna od ruskog gasa i da će tako biti još najmanje dve godine, a možda i duže.

Vučić je rekao da je u zalihama u skladištu u Banatskom dvoru 129 miliona kubnih metara gasa i u ruskom delu još 123 miliona, a da je kapacitet skladišta 450 miliona kubih metara. Zimi se, kako je rekao, troši između 12 i 15 miliona kubnih metara gasa, ali je problem što tehnički može da se isisa pet miliona, pa je Srbija u potpunosti zavisi od uvoza gasa.

Prema njegovim rečima razlika u ceni gasa na berzi i po naftnoj formuli je 1,1 milijarda evra godišnje.

"Po naftnoj formuli gas košta od 417 do 482 dolara za 1.000 kubnih metara što je "pristojna" cena, ali je Srbija na berzi zimus dodatne količine plaćala 2.000 dolara za 1.000 kubnih metara", rekao je Vučić.

Dodao je da se u "dobroj veri ide na razgovore sa Gaspromom oko snabdevanja gasom kako bi se napravio dobar ugovor pre kraja maja".

Istakao je da će Srbija nastaviti sa diversifikacijom snabdevanja gasom.

Srbija, prema njegovim rečima, ima dovoljno hrane za svoje potrebe, pa i za region.
Beta

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa