25. maj 2022.25. maj 2022.
Proslava Dana zajedničkog  veća opština Vukovar

Proslava Dana zajedničkog veća opština Vukovar

Dan zajedničkog veća opština Vukovar

U ponedeljak 23. maja 2022.godine ,sa početkom u 13:00 časova u Parohijskom domu u Vukovaru održana je proslava Dana zajedničkog veća opština Vukovar.

Zajedničko veće opština osnovano je pre 25 godina u Erdutu, potpisivanjem Erdutskog sporazuma , između predstavnika Vlade Republike Hrvatske i tadašnjih predstavnika Srba ,uz posredovanje međunarodne zajednice.Ovim sporazumom zaustavljen je rat i stradanje mnogih nedužnih ljudi ,srpskoj zajednici je omogućen ostanak na njenim vekovnim ognjištima ,a pripadnicima hrvatskog naroda povratak u svoje kuće i stanove.Izvršena je i demilitarizacija ovog prostora.Ovo je institucionalni okvir koji štiti prava srpskog naroda u Republici Hrvatskoj ,pre svega nacionalni, verski i kulturni identitet.Posebna pažnja posvećena je i ekonomskom razvoju zajednice koja omogućava ostanak našeg naroda i mladih generacija na svojim vekovnim ognjištima .

Svečanost je otvorio i prisutne pozdravio predsednik Dejan Drakulić koji je govrio o značaju i ulozi Zajedničkog veća opština i planovima za naredni period.

Proslavi su prisustvovali mnogobrojni gosti iz Hrvatske i Srbije,gradonačelnici gradova i predsednici opština ,Generalni konzul Republike Srbije u Vukovaru Aleksandar Nakić,konzul Republike Srbije u Vukovaru Ljudmila Ostojić,načelnici Južnobačkog,Mačvanskog i Zapadnobačkog upravnog okruga Milan Novaković,Vladan Krasavac i Goran Novaković i mnogi drugi.
U kulturno umetničkom programu nastupili su Javorčići, najmlađi članovi Vukovarskog pevačkog društva Javor.
Kabinet načelnika
Vladana Krasavca




Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa