25. maj 2022.25. maj 2022.
Foto: MUP.RS

Foto: MUP.RS

MUP: Potpisan Plan o zaštiti dece u uličnoj situaciji

Tri ministarstva, grad Beograd i republičko javno tužilaštvo potpisali su danas "Plan o zaštiti dece u uličnoj situaciji u Republici Srbiji od nasilja, zanemarivanja i iskorišćavanja".

Na dokument su potpise stavili ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin, ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić, ministar za brigu o porodici i demografiju Ratko Dmitrović, republički javni tužilac Zagorka Dolovac i zamenik gradonačelnika Grada Beograda Goran Vesić.

Ministar Vulin izjavio je da je MUP možda najmanje važan u ovom sporazumu, jer je on organ represije, te da je, kada problem dođe do MUP-a, obično već kasno.

"Na problem 'dece ulice' moramo odgovoriti sistemom - od pooštrene zakonske regulative, radom policije koja kada vidi dete prosjaka alarmira socijalnog radnika, ali i potraži onog ko je to dete izveo na ulicu, do države koja će obezbediti uslove da se ojača porodica ili smesti dete u instituciju", rekao je ministar Vulin.

Ministarka Kisić poručila je da su svi kapaciteti Srbije usmereni ka stvaranju uslova da sva deca budu bezbedna.

"Drago mi je što šaljemo poruku jedinstva i odlučnosti da sprečimo svaki oblik i pokušaj zlostavljanja, zanemarivanja, nasilja i eksploatacije nad decom", poručila je Kisić.

Ministar Dmitrović je istakao je da se država danas obavezala da učini sve da decu zaštiti od ulice, od svega negativnog što se tim prostorom valja i preti.

"Država će učiniti što je u njenoj moći, svakako i ministarstvo koje ovde predstavljam, ali to za spas deteta od ulice nije dovoljno. Ovo je bitka pojedinca, roditelja, porodice, nastavnika i učitelja, socijalnih radnika... ovde ne sme da bude publike, posmatrača", rekao je ministar.

Republički javni tužilac Zagorka Dolovac je rekla da se Republičko javno tužilaštvo, kao jedan od partnera, u cilju obezbeđivanja brze i efikasne interresorske saradnje uključilo u organizaciju aktivnosti predviđenih potpisanim Planom.

"Imajući u vidu da su deca u uličnim situacijama izložena pojačanom riziku da postanu žrtve različitih krivičnih dela, naročito krivičnih dela zapuštanja i zlostavljanja maloletnih lica, nasilje u porodici, u skladu sa svojim ovlašćenjima, javno tužilaštvo, preduzima niz aktivnosti prvenstveno na planu efikasnog krivičnog gonjenja učinilaca krivičnih dela, ali i unapređenja položaja žrtava", rekla je tužiteljka.

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić je naglasio da je Beograd prva lokalna samouprava koja je ušla u ovaj program, da u prestonici oko 500 dece radi na ulici i da se nada da će to biti podstrek i za druge lokalne samouprave.

"Jedno je trenutna reakcija, sklanjanje sa ulice, a drugo je trajna briga o njima kako bi oni postali dobri i ugledni članovi zajednice. Nijedno dete ne zaslužuje da bude na taj način zapostavljeno kao što su deca koja se nalaze na ulici", poručio je Vesić.
Beta

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa