7. jul 2022.7. jul 2022.
Pixabay

Pixabay

U padu cena i tražnja pšenice

Tražnja pšenice je smanjena, ali nema ni ponude većih količina. Ratare, ipak, brine cena, koja je poslednjih dana u padu. Anja Jakšić s Produktne berze u Novom Sadu kaže da je poslednja cena bila 34 dinara po kilogramu bez PDV-a. Ističe da je trenutno prisutan otkup Direkcije za robne rezerve, što takođe utiče na smanjenu aktivnost na domaćem tržištu.

Žetva pšenice u Srbiji je pri kraju. Prinosi su manji nego prethodne godine, ali će hlebnog zrna biti više nego dovoljno za domaće potrebe. Država je prošle nedelje odlučila da otkupi 131.000 tona pšenice za Robne rezerve po ceni od 40 dinara sa PDV-om.

Prinosi manji nego 2021. (foto: Pixabay)


Jakšićeva ističe da je trenutno smanjena tražnja, ali da ni ponude nema u većim količinama, kao i da je i na svetskom tržištu u protekle dve nedelje u padu tražnja pšenice.

Objašnjava da je geopolitička situacija jedan od glavnih pokretača takvog cenovnog kretanja.

Geopolitičke promene ostavljaju negativcan efekat (foto: Pixabay)


"Najviše je u pitanju zaravljena pšenica na području Ukrajine i žetva koja treba da se obavi. Takođe, tamo su velike količine zarobljene, a novi rod pristiže. Rusija, s druge strane, očekuje rekordne prinose i novi rod od 80 miliona tona pšenice, što će takođe uticati na svetsku ponudu, ali i tražnju", ocenjuje ona.

S druge strane, dodaje da i vremenske prilike utiču na cenu, ali i da je velika suša u Evropi uticala na prinose i kvalitet pšenice.

"S obzirom na velikih broj faktora koji utiču na cenu, veoma je nezgodno i nemoguće prognozirati dalje kretanje cene pšenice. Cena pšenice jeste najniža tokom žetve, međutim, cena ima svoje oscilacije, pikove kada raste i pada, tako da u budućem periodu treba da pratimo tržište i možemo očekivati dalja pomeranja cena", istakla je Jakšićeva.
RTS

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa