5. avgust 2022.5. avg 2022.
Foto: Beta

Foto: Beta

Selaković: Kuba tradicionalni prijatelj, dosledno podržava Srbiju u zaštiti naših interesa

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković, ukazao je na kraju posete Kubi da je ta zemlja tradicionalni prijatelj Srbije koja je podržava u međunarodnim forumima kada je u pitanju zaštita teritorijalnog integriteta i suvereniteta, ali i da pomaže Srbiji u promociji njenih interesa po pitanju Kosova u čitavom karipskom i latinoameričkom regionu.

Kako je danas saopštilo Ministarstvo spoljnih poslova Srbije, Selaković je izrazio zadovoljstvo što je latinoameričku i karipsku turneju započeo posetom Kubi, posebno imajući u vidu i to da Srbija i Kuba ove godine obeležavaju 120 godina uspostavljanja diplomatskih odnosa.

Selaković je istakao da je delegacija Ministarstva spoljnih poslova Srbije ugošćena na najvišem nivou i da je imao važne i veoma dobre razgovore.

"Razgovarao sam sa potpredsednikom Kube Salvadorom Antonijom Valdesom Mesom, kao i sa ministrom spoljnih poslova Brunom Rodrigesom Pariljom (Rodriguez Parrilla), koji je veliki prijatelj srpskog naroda i koji je to dokazao još u vreme službovanja u UN kada je nad našom zemljom 1999. vršena agresija", kazao je Selaković.

On je rekao i da se tokom boravka u Havani, sastao i sa predsednikom Narodne skupštine Huanom Estebanom Lasom Ernandesom (Juan Esteban Lazo Hernandez), ministrom spoljne trgovine i stranih investicija Rodrigom Malmijerkom Dijasom (Malmierca Diaz) i ministrom kulture Alpidijom Bautistom Alonsom Grauom (Alpidio Alonso Grau).

Selaković je naveo i da je sa ministrom kulture potpisao sporazum o uspostavljanju direktnih odnosa između Narodne biblioteke Srbije i Nacionalne biblioteke Kube.

"Trudićemo se da odličnu političku saradnju prenesemo i na neka druga polja, naročito u oblasti ekonomije, a u tom smislu su dogovoreni i neki konkretni poslovi", rekao je Selaković.

On je rekao da je ministar spoljnih poslova Kube Bruno Rodriges iskazao interes da u što skorijem periodu dođe u uzvratnu posetu Beogradu.

Selaković će u okviru turneje posetiti i Kolumbiju, Kostariku i Venecuelu.
Beta

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa