Info

5. avgust 2022.5. avg 2022.
Foto: Kabinet načelnika  Vladana Krasavca

Foto: Kabinet načelnika Vladana Krasavca

Proslava Dana rečne flotile i Dana roda rečnih jedinica Vojske Srbije


U znak sećanja na 6.avgust 1915.godine,kada je u vojnom brodogradilištu na Savi kod beogradske Čukarice, porinut prvi srpski ratni brod,oklopni čamac "Jadar",nakon što se prethodno koristio zarobljeni austrougarski brod"Forte",obeležava se Dan rečne flotile i Dan roda rečnih jedinica Vojske Srbije.

Ovim događajem od pre jednog veka otpočinje i zvanično formiranje srpske rečne flotile.

Posebno mesto u bogatoj istoriji Rečne flotile zauzima borba koju je vodila posada kraljevskog broda "Drava" , na čelu sa kapetanom prve klase Aleksandrom Berićem u aprilskom ratu 1941. godine protiv mnogo nadmoćnijeg neprijatelja.

U spomen na slavnu prošlost i hrabrost pokazanu u svim ovim događajima, obeležava se Dan roda rečnih jedinica Vojske Srbije i Rečne flotile .

Danas je Rečna flotila tehnički i kadrovski opremljena i osposobljena za realizaciju zadataka odbrane i zaštite na unutrašnjim plovnim putevima, bezbednost plovidbe, spašavanje na rekama, kanalima i jezerima, pružanje pomoći stanovništvu u slučaju nepogoda, ali i učešću u mirovnim operacijama i međunarodnoj saradnji.

Dejstvuje samostalno ili u saradnji sa drugim jedinicama Vojske Srbije.

Od 2008. godine Vojska Srbije 06.avgust obeležava kao Dan rečne flotile.Iste godine u sastav Rečne flotile ušle su i pontonirske jedinice.

Obeležavanje proslave održano je 05.avgusta u Novom Sadu na Keju žrtava racije,sa početkom u 11:00 časova i ukrcajem gostiju na brod posebne namene "Kozara".

Prisutnima se najpre obratio Ljubiša Marković, komandant Rečne flotile i kapetan bojnog broda,nakon čega je usledio defile plovnih objekata.

U ime grada Novog Sada ceremoniji je prisustvovao zamenik gradonačelnika Milan Đurić, koji je pripadnicima Rečne flotile čestitao njihov Dan.

Svečanosti je,pored velikog broja gostiju i zvanica iz javnog života, prisustvovao i Vladan Krasavac, načelnik Mačvanskog upravnog okruga.

Kabinet načelnika Vladana Krasavca

Najnoviji broj

11. avgust 2022.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa