11. avgust 2022.11. avg 2022.
Foto: Beta

Foto: Beta

Vlada Srbije poslala odgovore na zahteve poljoprivrednika

Vlada Srbije je danas poslala odgovore na zahteve poljoprivrednika koji su izneti na sastanku u kojima piše da će izvoz ulja biti u potpunosti slobodan, kao i da su uljare ponudile cenu za otkup suncokreta u iznosu od 535 evra po toni plus PDV, prenosi portal Nova.rs.

Drugi odgovor se odnosi na sniženje cene goriva za poljoprivrednike – podsticaj u iznosu od 22 dinara po litri goriva, za 60 litara po hektaru (limit 20 hektara), kao i da je omogućeno poljoprivrednicima da na NIS-ovim pumpama toče gorivo dva puta u toku dana u mašine, plus u kanister od 60 litara, a da će se agro kartice izdavati po ubrzanoj proceduri.

Kako navodi portal, dogovoreno je i da zbog suše, premija za mleko i u drugom kvartalu bude 15 dinara po litri, kao pomoć proizvođačima mleka.

Na sastanku je obećano i da predstavnici udruženja neće snositi posledice od strane Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije za dosadašnje učestvovanje na protestima.

Kada je u pitanju Moratorijum na poljoprivredne kredite, u odgovoru Vlade se navodi da Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije sa poslovnim bankama već radi na njegovoj realizaciji.

Kako se navodi u odgovoru Vlade, predstavnici udruženja će biti pozvani da se uključe u svaku radnu grupu za izmene propisa iz oblasti poljoprivrede kako bi se zajednički u budućnosti kreirale mere poljoprivredne politike (plavi dizel, novi model davanja po hektaru, ograničenje marži...).

Za poljoprivrednike koji su učestvovali u blokadama prethodna dva dana je jedini prihvatljiv odgovor Vlade na njihove zahteve da izvoz poljoprivrednih proizvoda bude slobodan, pa će večeras odlučiti da li će nastaviti proteste.
Beta

Najnoviji broj

11. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa