21. septembar 2022.21. sep 2022.
Opština Vladimirci: Oprema za upravljanje komunalnim otpadom

Opština Vladimirci: Oprema za upravljanje komunalnim otpadom

Opština Vladimirci, jedna je od šest pilot opština u projektu ,,Opština sa nula otpada“ u okviru IPA programa prekogranične saradnje Srbija-Bosna i Hercegovina.

Udruženje ,,Inženjeri zaštite životne sredine“ iz Novog Sada i Cener 21 iz Sarajeva su partneri na projektu, na osnovu kojeg je nabavljena oprema za upravljanje komunalnim otpadom. Projekat kofinansira Evropska unija, a vrednost opreme iznosi oko 30 hiljada eura, uz učešće opštine Vladimirci u finansiranju nabavljene opreme.

U prethodnom periodu na osnovu potpisanog sporazuma sa opštinom Vladimirci predviđeno je da se izradi GIS mapa sa lokacijama divljih deponija, uradi investiciono-tehnička dokumentacija, očisti divlja deponija, kao i da se nabavi oprema za poboljšanje usluga upravljanja otpadom i povećanja recikliranja koja podrazumeva nabavku kontejnera, kanti i kompostera za odvojeno sakupljanje otpada, odnosno uvođenje primarne selekcije otpada.

U opštini Vladimirci pilot područje za uvođenje primarne selekcije biće varošica i za tu namenu dopremljeno je 300 kanti za mešani otpad, 300 kanti za ambalažni otpad, kao i 300 kompostera za biorazgradivi otpad.

Sva oprema biće podeljena individualnim domaćinstvima u pilot području. Na ovaj način smanjiće se količina otpada koji se deponuje, a onaj otpad koji može da se reciklira, recikliraće se.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa