30. septembar 2022.30. sep 2022.
Saopštenje sa "XVI Srpskog  simpozijuma o hidrogeologiji sa međunarodnim učešćem"

Saopštenje sa "XVI Srpskog simpozijuma o hidrogeologiji sa međunarodnim učešćem"

Povodom obeležavanja velikog jubileja- 125.godina hidrogeologije u Srbiji, u sredu 28.septembra 2022.godine,sa početkom u 16:00 časova na Zlatiboru je održana Svečana akademija,kojoj je prisustvovao veliki broj eminentnih stručnjaka i gostiju iz Srbije i zemalja iz okruženja.

U nastavku programa obeležavanja jubileja od četvrtka 29.septembra do nedelje 02. oktobra 2022.godine održava se "XVI Srpski simpozijum o hidrogeologiji sa međunarodnim učešćem".
Simpozijum nastavlja tradiciju najznačajnijeg skupa u hidrogeološkoj struci i nauci u Srbiji i regionu ,koji se pet decenija sa uspehom održava.Organizator je Departman za hidrogeologiju Rudarsko-geološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu, u saradnji sa Srpskim geološkim društvom,Srpskom geotermalnom asocijacijom,Nacionalnim komitetom za Srbiju Internacionalne asocijacije hidrogeologa i Savezom inženjera i tehničara Srbije.

Veliki je značaj XVI Simpozijuma usled statusa i ugroženosti korišćenja podzemnih voda u XXI veku,uloge u istraživanju i korišćenju geotermalnih izvora energije,vodosnabdevanja,razvoja banjskih i velnes centara. Najavljeno je učešće gostiju po pozivu,predstavnika nadležnih ministarstava i drugih državnih organa i institucija.Očekuju se učesnici iz Republike Srpske,Bosne i Hercegovine,Hrvatske ,Republike Severne Makedonije,Crne Gore i domaćina, Srbije.

Razvoj hidrogeologije u Srbiji započinje krajem 19.veka sa Svetolikom Radovanovićem ,Jovanom Žujevićem i Jovanom Cvijićem koji se smatraju pionirima u ovoj oblasti i sa kojima počinje razvoj savremene hidrogeologije.

Po rečima predsednika Srpske geotermalne asocijacije, prof.dr Dejana Milenića, naše podzemne vode su među najkvalitetnijim vodama u Evropi. Srbija obiluje termalnim mineralnim vodama,a posedujemo najviše banjskih mesta u odnosu na broj stanovnika u Evropi.Bogatstvo Srbije ogleda se i u obilju geotermalne energije.Poslednjih desetak godina na Zlatiboru je realizovano mnogo projekata, počev od projekta za vodosnabdevanje i brojnih izvorišta, a turističko naselje koristi geotermalnu energiju ,pa je Zlatibor sa razlogom postao mesto prepoznatljivo po eksploataciji geotermalnih resursa.
Predavanja su održali prof.dr Zoran Stevanović i prof .dr Dušan Polomčić, nakon čega su dodeljene svečane povelje zaslužnim institucijama koje su u proteklom periodu dale doprinos razvoju srpske hidrogeologije.

Događaju su prisustvovali i Milan Damnjanović predsednik opštine Bogatić,Goran Zarić predsednik opštine Vladimirci,kao i načelnik Mačvanskog upravnog okruga Vladan Krasavac.

Kabinet načelnika
Vladana Krasavca




Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa