1. oktobar 2022.1. okt 2022.
Foto: Noć istraživača

Foto: Noć istraživača

Počela manifestacija Evropska noć istraživača u 26 gradova u Srbiji

Evropska noć istraživača počela je u 26 gradova u Srbiji, u cilju promocije nauke i približavanja naučno-istraživačkog rada posetiocima svih uzrasta, saopštili su danas organizatori.

Tradicionalno poslednjeg petka u septembru, domaćini manifestacije, koja je besplatna za posetioce, su Beograd, Niš, Kragujevac, Indjija, Pirot, Pančevo, Čačak, Gornji Milanovac, Kruševac.

Domaćini su i Trstenik, Prijepolje, Nova Varoš, Priboj, Leskovac, Ranovac, Kikinda, Šabac, Petrovac na Mlavi, Negotin, Zaječar, Jagodina, Ćuprija, Paraćin, Svilajnac, Despotovac i Rekovac, a manifestacija se održava pod sloganom "Ulice pod svetlom nauke".

Ta naučna manifestacija održaće se u više od 25 zemalja, a očekuje se da će pridružiti više od milion posetilaca.

U Srbiji se najbogatiji program priprema za Beograd, gde će besplatni sadržaji biti dostupni širom grada.

Posetioce u Beogradu, danas od 16.00 do 20.00 dočekuje mali CirkusLab u Luci Beograd, a gde će moći da se sazna zašto žongleri obožavaju gravitaciju i kako je hod po žici uopšte moguć.

Uz brojne praktične radionice, posetioci će moći da uživaju i u predstavi cirkuzanata iz Slovenije, da istraže obnovljive izvore energije ili da upoznaju prave superzvezde nauke - srpske naučnice čiji projekti i istraživanja pomeraju granice medicine, fizike, hemije.

Evropska noć istraživača potom će biti nastavljena u ponedeljak, 3. oktobra besplatnim koncertom u Jugoslovenskom dramskom pozorištu, gde će nastupiti LP duo, Sonja Lončar i Andrija Pavlović.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa