4. oktobar 2022.4. okt 2022.
foto: Beta

foto: Beta

Osmaci do kraja decembra mogu izabrati predmet za završni ispit

Učenici koji završavaju osmi razred ove školske godine do 30. decembra mogu da izaberu koji će test raditi kao treći na završnom ispitu, saopštilo je danas Ministarstvo prosvete.

"Učenici koji završavaju osmi razred ove školske godine i polaznici funkcionalnog osnovnog obrazovanja odraslih, kao i naredne generacije učenika i polaznika, izjašnjavaće se do 30. decembra o tome koji će test, od pet ponuđenih predmeta, raditi kao treći na završnom ispitu", navelo je ministarstvo u saopštenju.

Kako su dodali, učenici mogu da se izjasne o izabranom predmetu pisanim putem u školi ili elektronski na portalu Moja srednja škola, a u slučaju da žele da promene izabrani izabrani predmet, moći će to da učine u školi do 1. februara iduće godine.

Na završnom testu na kraju osnovne škole učenici će rešavati testove iz srpskog/maternjeg jezika, matematike i prirodnih ili društvenih nauka po izboru - biologije, geografije, istorije, fizike ili hemije.

"S obzirom na promenu koncepta polaganja trećeg testa na završnom ispitu, promenjen je i koncept bodovanja. Učenik može da ostvari najviše 14 bodova na testu iz srpskog jezika i književnosti, odnosno maternjeg jezika i književnosti, 14 bodova na testu iz matematike i 12 bodova na trećem testu", saopštilo je Ministarstvo prosvete.
Beta

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa