5. oktobar 2022.5. okt 2022.
Beta

Beta

Japanske investicije u Srbiji dostigle 200 miliona evra

Japanske investicije u Srbiji dostigle su 200 miliona evra od čega je više od polovine u protekle dve godine, dok je spoljnotrgovinska razmena iznosila 400 miliona evra, rečeno je danas u Privrednoj komori Srbije (PKS) na poslovnom forumu Srbija-Japan.

"Japan je stabilan investicioni i ekonomski partner Srbiji, a velike mogućnosti za saradnju postoje u sektoru prehrambene industrije, novih tehnologija, prozvodnje električnih vozila i razvoja IT usluga", rekao je direktor Sektora za strateške analize, usluge i internacionalizaciju PKS Mihailo Vesović.

On je dodao da je Japan jedan od najvećih donatora u Srbiji i podsetio da dve zemlje ove godine obeležavaju 140 godina prijateljstva.

"U 2022. godini, japanske investicije su bile medju najbrojnijim u Srbiji. One svake godine rastu, a samo u 2021. su porasle na preko 108 miliona evra. Od 2010. do marta ove godine, strane direktne investicije iz Japana dostižu 200 miliona evra", rekao je v.d. direktor Razvojne agencije Srbije Radoš Gazdić.

Dodao je da japanske kompanije koje su otvorile svoje proizvodne pogone i proširile poslovanje u Srbiji ne donose samo investicije već znanje i visoke tehnologije.

"Mnoge japanske kompanije zainteresovane su za razvoj poslovanja u Srbiji i nadam se da će ovaj forum biti prilika da se na pravi način predstave mogućnosti saradnje dveju zemalja, kompanije povežu i sarađuju u budućnosti", rekao je ambasador Japana u Srbiji Takahiko Kacumata.

Naglasio je da Vlada Japana nizom inicijativa podržava razvoj ekonomskih odnosa, ali i regionalnu saradnju sa svim kompanijama Zapadnog Balkana.
Beta

Najnoviji broj

26. januar 2023.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa