25. januar 2023.25. jan 2023.
Ugovor o donaciji potpisali Nj. E. ambasador g. Takahiko Katsumata i predsednik UPMO Zdravko Jomkić

Ugovor o donaciji potpisali Nj. E. ambasador g. Takahiko Katsumata i predsednik UPMO Zdravko Jomkić

Donacija Japana za nabavku specijalnog vozila sa rampom namenjenog osobama sa invaliditetom

Specijalno vozilo sa platformom namenjeno osobama sa invaliditeom uskoro će biti na raspolaganju Udruženju paraplegičara Mačvanskog okruga (UPMO) zahvaljujući donaciji Vlade Carevine Japan od 48.730 evra. Ugovor o donaciji u Gradskoj kući svečano su potpisali Nj. E. g. Takahito Katsumata, ambasador Japana u Srbiji i predsednik UPMO Zdravko Jokić. Grad Šabac će pomoći u troškovima goriva i angažovanja vozača za specijalno vozilo.

Kroz 246 projekata za osnovne potrebe stanovništva u Srbiji Japan je od 1999. godine donirao više od 15 miliona evra, a u istom peridu pomoć Japana Srbiji premašuje 510 miliona evra.


-Japan je do sada realizovao 246 projekata širom Srbije iz oblasti zdravstva, obrazovanja, socijalne zaštite, životne sredine, sve u cilju promocije ljudske bezbednosti. Dali smo podršku za 11 škola u Šapcu tokom 2003. godine, a naredne smo pomogli Osnovnoj školi „Sveti Sava“ u rekonstrukciji i dogradnji školske zgrade. Obezbedili smo medicinsku opremu Opštoj bolnici 2009. Vežu nas spone prijateljstva i nadam se da će one još jačati u budućnosti – rekao je nakon potpisivanja Njegova ekscelencija ambasador Carevine Japan u Srbiji Takahita Kacumate.

Značajan korak u poboljšanju kvaliteta života osoba sa invaliditetom (foto: Glas Podrinja)


Od prvog dana osnivanja Udruženje paraplegičara Mačvanskog okruga teži da na svaki način podigne kvalitet života, ne samo svojih članova, već svih osoba sa invaliditetom na ovom području, na viši nivo. To nije moguće učiniti bez pomoći prijatelja i donatora, a svaka pomoć je jačanje misije koje UPMO ima u svojoj osnovi.

-Potpisivanje ovog ugovora je velika čast i zadovoljstvo. Teško je naći reči zahvalnosti za Ambasadu prijateljske države, resorno ministarstvo, lokalnu samoupravu i sve koji su prepoznali napore naše organizacije da svim osobama sa invaliditetom omogući pristupačan i za svakodnevicu neophodan prevoz. Podrška je dokaz da je naš rad zapažen i koristan za sve osobe sa invaliditetom na području Grada i Okruga. Nadam se da ćete svi biti dragi gosti u našim prostorijama kada kombi prevoz bude u funkciji – naglasio je predsednik Udruženja paraplegičara Mačvanskog okruga Zdravko Jokić.

Cilj aktuelnog gradskog rukovodstva je da Šabac bude grad budućnosti, ali i grad jednakih mogućnosti za sve, istakao je gradonačelnik Šapca dr Aleksandar Pajić.

-Ovo je svečani dan i iskorak u poboljšanju kvaliteta života osoba sa invaliditetom. Kombi sa platformom sigurno će omogućiti da ga oni na sigurniji i komforniji način svakodnevno koriste, a Grad će pomoći po pitanju troškova za gorivo i vozača. U budžetu za 2023. godinu naša lokalna samouprava predvidela je 322 miliona dinara, Grad Šabac je lider u broju prava i usluga na nivou Srbije. Dostupno je šest prava i 12 usluga koje stanovnici mogu da koriste – rekao je gradonačelnik.

Nabavke ovakvih vozila su još uvek izuzetno skupe za Ministarstvo i državu generalno, ali su izuzetno važne i neophodne za osobe sa invaliditetom i sve one koji ne mogu bez pomoći pomagala ili drugh osoba da se kreću.

-Šabac je grad budućnosti, velikih potencijala za razvoj i grad heroj, sve to on obuhvata i zato je zadovoljstvo biti ovde. Ova donacija je višestruko važna i ona neće biti samo pomoć u svakodnevnom kretanju Gradom, već će biti pomoć u ostvarivanju svih potreba i značajno olakšanje u dolasku osoba sa invaliditetom u prestonicu, druge gradove i opštine na značajna druženja, susrete, sastanke. Ovo je jedno od pet vozila ovakve vrste u Srbiji i to pokazuje koliko je ono važno za Šabac, ali i ministarstvo na čijem sam čelu – istakao je Nikola Selaković, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja koji je prisustvovao potpisivanju ugovora o donaciji i dodao da je Ministarstvo koje trenutno predvodi samo u prethodnoh godini izdvojilo 18,5 miliona samo za potrebe osoba sa invaliditetom i Udruženje osoba sa invaliditetom u Šapcu.


-Jedno je pomoć udruženjima u iznosu od 2.235.000 dinara i oko 16,3 miliona dinara za pomoć preduzećima za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom. U Šapcu je trenutno dva takva preduzeća, ali sa kampanjom Ministarstva za rad, socijalna i boračka pitanja, uvereni smo da ih može biti i više.
  • Представници Министарства и Града у посети просторијама УПМО (фото: Глас Подриња)
  • Континуирана помоћ Јапана Србије као знак пријатељских односа две државе (фото: Глас Подриња)
  • Донација велика помоћ испуњеу мисије УПМО (фото: Глас Подриња)

Najnoviji broj

14. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa