30. januar 2023.30. jan 2023.
Foto: Glas Podrinja

Foto: Glas Podrinja

Šabac dobija novu automatsku mernu stanicu za merenje kvaliteta vazduha

Grad Šabac dobiće novu automatsku mernu stanicu za kontinuirano merenje kvaliteta vazduha. Očekuje se da bude postavljena na jesen, a biće obezbeđena i tri sekvencijalna semplera, koja će omogućiti merenje PM 2.5 i PM 10 čestica 365 dana u godini. Donator opreme vredne 250 hiljada evra je kompanija „Elixir“, saopšteno je na konferenciji za novinare u Gradskoj upravi.

-Poštujući potrebe građana, ali u isto vreme boreći se za zdraviji i čistiji Šabac, u narednih nekoliko meseci dobićemo na korišćenje automatsku mernu stanicu za kvalitet vazduha u gradu Šapcu. Direktor Zavoda za javno zdravlje i ja smo 26. januara imali zajednički sastanak sa vlasnikom kompanije „Elixir“, koja je odlučila da obezbedi opremu i da na upravljanje Zavodu. Svaki građanin će u svakom momentu znati kakav je kvalitet vazduha u Šapcu, preko računara i platformi koje će biti dostupne. Do sada smo, pošto smo imali poluatomatske merne stanice, morali da čekamo laboratorijske analize Zavoda i imali smo kašnjenje u podacima od sedam dana. Monitoring je pokazao da je u 2022. godini vazduh bio treće kategorije, te da su nekoliko puta pređene dozvoljene granične vrednosti- istakao je gradonačelnik Šapca dr Aleksandar Pajić.

Foto: Glas Podrinja

Direktor Zavoda za javno zdravlje dr Branko Vujković naveo ja da je plan za unapređenje monitoringa i izveštavanje o kvalitetu vazduha na teritoriji grada kreiran 2021. godine, te da je to poslednji korak u realizaciji tog projekta. On je rekao da je poslednjih pet godina prisutan trend prekoračenja središnjih godišnjih vrednosti za pojedine zagađujuće materije.

-Treća kategorija znači tzv. prekomerno zagađeni vazduh, pre svega zbog povećane koncentracije suspendovanih PM 10 i PM 2.5 čestica. Radi se o značajnom premašivanju srednje godišnje vrednosti. Pored PM čestica, prisutan je trend značajnog prekoračenja koncentracije čađi u zimskim mesecima. Veliki problem je višestruko uzastopno prekoračenje maksimalnih dnevnih dozvoljenih vrednosti. Imajući sve ovo u vidu, analizirali smo i na predlog stručnjaka Zavoda i šire društvene zajednice, predlog nove lokalne mreže, koji će biti u punom kapacitetu implementiran po instalaciji nove opreme. Na mernom mestu Vatrogasni dom merenje će se vršiti pomoću automatske merne stanice sa izračunavanjem indeksa kvaliteta vazduha na satnom nivou koji će se prikazivati na portalu radnog naziva Eko Šabac. Kod nas će izveštavanje ići u obliku evropskog indeksa kvaliteta vazduha, ali će već u zavisnosti od boje građanima biti jasno kakav je vazduh, bez ulaska u dalje analize. Naši stručnjaci će kreirati jasne, precizne javno- zdravstvene poruke ko kako treba da se ponaša, bilo da su to sportisti, stariji sa komorbiditetima, ili deca koja imaju nastavu fizičkog napolju u letnjim mesecima- objasnio je dr Vujković.


Indeks kvaliteta vazduha će se izračunavati na osnovu pokazatelja koje će generisati automatska merna stanica. Na tom mernom mestu je, kao i u Gerontološkom centru, zabeleženo najveće zagađenje, te očekuju da će to pokazati ko su dominantni industrijski, ali i drugi zagađivači.

Merna mesta u Šapcu
-Novo merno mesto je Čavić gde će se uzorkivati PM čestice kontinuirano, 24 sata, tokom cele godine.
-Merno mesto Benska bara biće unapređeno novim sekvencijalnim uzorkivačem koji će omogućiti što preciznije infomacije o stanju tzv. PM čestica. Merenje će se vršiti kontinuirano, 24 sata, tokom cele godine.
-Merno mesto Zavod za javno zdravlje dobija sekvencijalni uzorkivač sa analizom PM čestica.
-Merno mesto Gerontološki centar- unapređenje postojećeg sa proširenjem parametara koji će se meriti sa amonijakom i fluorovodonikom i novim sekevencijalnim uzorkivačem koji će omogućiti preciznu analizu broja i tipa čestica PM 10 i PM 2.5.
-Merna mesta Autobuska stanica i Kasarna su aktivna, ostaće kao i do sada.
-Merno mesto Agencije za zaštitu životne sredine nalazi se kod Opšte bolnice.
Glas Podrinja

Najnoviji broj

14. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa