8. februar 2023.8. feb 2023.
Uprava za izvršenje krivičnih sankcija demantuje da šabački zatvorenici rade sa opasnim materijama

Uprava za izvršenje krivičnih sankcija demantuje da šabački zatvorenici rade sa opasnim materijama

Uprava za izvršenje krivičnih sankcija pri Ministarstvu pravde danas je najoštrije demantovala da zatvorenici u Kazneno popravnom zavodu (KPZ) Šabac "skupljaju kancerogeni otpad" u firmi "Eliksir" i da su angažovani na sakupljanju opasnog materijala.

"Tvrdnje poslanice Narodne stranke Ivane Parlić u Skupštini Srbije o 'robovskom radu' osuđenih lica u firmi Eliksir, zbog kojih je njihovo zdravlje ugroženo jer navodno rade sa opasnim otpadom, su neistinite.

Ugovorom između KPZ Šabac i firme 'Eliksir Zorka-mineralna đubriva', potpisanim u maju 2022. godine, precizirano je da osuđenici neće raditi sa štetnim materijalom", navedno je u saopštenju.

Objašnjavaju da su osuđenici radno angažovani tri puta sedmično u toj firmi, pet do šest sati dnevno, isključivo na lakšim poslovima na čišćenju fabričkog kruga i pogonskih prostorija za mineralna đubriva i da oni nose adekvatnu radnu opremu.

Dodali su da su zbog tvrdnji poslanice Parlić, osuđena lica u utorak popodne pregledana u Opštoj bolnici u Šapcu, čiji lekari nisu ustanovili nikakve povrede.

"Zbog krajnje uznemiravajućih navoda koje je iznela poslanica Parlić pozivamo nadležne državne organe da utvrde njihovu verodostojnost i provere svu dokumentaciju koju poseduju KPZ Šabac i firma 'Eliksir Zorka'", navedeno je u saopštenju.
Beta

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa