7. mart 2023.7. mar 2023.
Glas Podrinja

Glas Podrinja

Izložba „Nikola Tesla i Visoka tehnička škola u Gracu“ u Biblioteci šabačkoj

U petak, 10. marta 2023. godine, u galeriji Biblioteke šabačke svečano će biti otvorena izložba „Nikola Tesla i Visoka tehnička škola u Gracu". Realizovana je u saradnji sa Austrijskim kulturnim forumom, koji ju je priredio u saradnji sa Tehničkim univerzitetom u Gracu, Univerzalnim muzejom Joaneum i Galerijom nauke i tehnike Srpske akademije nauka i umetnosti.

Postavka se bavi dvogodišnjim boravkom velikog srpskog naučnika u austrijskom gradu Gracu, ali i ukazuje na bliske veze Srbije i Austrije tokom 19. veka. Pored Jelene Podgorac Jovanović, direktorke Biblioteke šabačke, na otvaranju izložbe će govoriti i dr Adrijan Fajks, predsednik Austrijskog kulturnog foruma.

Nikola Tesla je došao u Grac 1875. godine, sa 19 godina, gde je upisao Visoku tehničku školu, koja je u to vreme okupljala najbolje studente iz jugoistočne Evrope i severne Italije. U tom periodu je naučio osnove o elektrotehnici i mehanici. Iako nikada nije diplomirao na Tehničkoj školi, niti je dobio ocene za poslednji semestar, Tesli je dodeljen počasni doktorat u Gracu 1937. godine.


Svečano otvaranje izložbe zakazano je za 12 časova.

Zainteresovani Šapčani moći će da pogledaju postavku do 24. marta 2023. godine.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa