Инфо

7. март 2023.7. мар 2023.
Глас Подриња

Глас Подриња

Изложба „Никола Тесла и Висока техничка школа у Грацу“ у Библиотеци шабачкој

У петак, 10. марта 2023. године, у галерији Библиотеке шабачке свечано ће бити отворена изложба „Никола Тесла и Висока техничка школа у Грацу". Реализована је у сарадњи са Аустријским културним форумом, који ју је приредио у сарадњи са Техничким универзитетом у Грацу, Универзалним музејом Јоанеум и Галеријом науке и технике Српске академије наука и уметности.

Поставка се бави двогодишњим боравком великог српског научника у аустријском граду Грацу, али и указује на блиске везе Србије и Аустрије током 19. века. Поред Јелене Подгорац Јовановић, директорке Библиотеке шабачке, на отварању изложбе ће говорити и др Адријан Фајкс, председник Аустријског културног форума.

Никола Тесла је дошао у Грац 1875. године, са 19 година, где је уписао Високу техничку школу, која је у то време окупљала најбоље студенте из југоисточне Европе и северне Италије. У том периоду је научио основе о електротехници и механици. Иако никада није дипломирао на Техничкој школи, нити је добио оцене за последњи семестар, Тесли је додељен почасни докторат у Грацу 1937. године.


Свечано отварање изложбе заказано је за 12 часова.

Заинтересовани Шапчани моћи ће да погледају поставку до 24. марта 2023. године.

Најновији број

16. мај 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa