21. mart 2023.21. mar 2023.
Glas Podrinja/ Sajam darovitosti

Glas Podrinja/ Sajam darovitosti

Svojevrsna revija talenata darovitih mladih ljudi

Sajam darovitosti okupio je u utorak u Šabačkoj gimnaziji osnovne i srednje obrazovne ustanove u gradu koje su predstavile najbolje što imaju u svojim školama. Organizator manifestacije koja je prvi put održana na Međunarodni dan darovitih učenika je Grad Šabac u partnerstvu sa Predškolskom ustanovom „Naše dete“, Centrom za stručno usavršavanje Šabac, Vaspitačkim udruženjem „Sunce“ i Društvom učitelja Šabac. To je prva u nizu aktivnosti u okviru projekta „Naučni centar- fabrika ideja za 21. vek“ koji se finansira sredstvima Grada i Evropske unije.
Glas Podrinja/ Sva šabačke škole na Sajmu

Otvarajući Sajam, gradonačelnik Šapca dr Aleksandar Pajić rekao je da Grad Šabac izdvaja više od milijardu i 315 miliona godišnje za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje.
Glas Podrinja/dr Aleksandar Pajić

-Predstavljeni su učenici nagrađeni na republičkim i međunarodnim takmičenjima, ali i sve osnovne i srednje škole koje su ostvarile vrhunske rezultate u različitim oblastima. Interes grada je da nagradimo najbolje. Dodeljujemo Vidovdanske nagrade, ali i stipendije, dodatno stimulišemo darovite i učenike koji postižu vrhunske rezultate. Obrazovni sistem je stub društva i mi znamo da je ulaganje u znanje najisplativija investicija. Sa partnerima iz grada, Predškolskom ustanovom „Naše dete“, Centrom za stručno usavršavanje Šabac, Vaspitačkim udruženjem „Sunce“ i Društvom učitelja Šabac, potpomognuti Ministarstvom za evropske integracije i pre svega sredstvima EU, rešili smo da zapuštene paviljone na Letnjikovcu rekonstruišemo i stvorimo vrhunske uslove za našu najbolju decu. Tu će moći da intenzivno rade sa najboljim nastavnicima koji će svoje znanje pokušati da pretoče u njihovu darovitost, da stvorimo vrhunski rezultat- podvukao je Pajić.

Glas Podrinja/Gradonačelnik obišao štandove na Sajmu

Projekat je podržan u okviru programa Programa Evropske unije za lokalni razvoj EU PRO plus, koji sprovodi Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge uz podršku Ministarstva za evropske integracije. Obuhvata rekonstrukciju zgrade za smeštaj naučnog centra za razvoj programa za darovitu decu, kako bi se obezbedili adekvatni uslovi za njihov razvoj. Načelnica Odeljenja društvenih delatnosti Ana Marinković istakla je da je važno skrenuti pažnju javnosti na tu veoma važnu temu.
Glas Podrinja/ Ana Marinković

-Predstavljene su sve obrazovne institucije i organizacije, veliki broj učesnika, dece, tako da je ovo svojevrsna revija talenata naših darovitih mladih ljudi. Sajam darovitosti je projektna aktivnost Naučnog centra za 21. vek. Drago nam je da skrenemo pažnju javnosti i ovu temu učinimo aktuelnom kako bismo se na bolji način posvetili darovitim učenicima i obezbedili im što bolje uslove za njihov rad- rekla je Marinkovićeva.

Glas Podrinja/ Nastup u okviru programa Sajma

Menadžerka sektora za infrastrukturu Kancelarije Ujedinjenih nacija za projektne usluge Dragana Novaković objasnila je da je Evropska unija izdvojila 180 hiljada evra, a Grad Šabac skoro 280 hiljada evra, za infrastrukturno opremanje paviljona koji će moći da primi više od 40 talentovane dece, ne samo iz Šapca, nego iz cele Srbije.
Glas Podrinja/Dragana Novaković

-Ovo je pravi primer integralnog projekta gde se u saradnji sa četiri partnera nastavni programi za talentovanu decu osmišljavaju za buduće naraštaje talentovane dece i gde će se ona pratiti od najranijeg detinjstva, predškolskog uzrasta, a zatim i preko osnovne i srednje škole, da bi na najbolji način iskoristili svoje potencijale. Sa Gradom Šapcom smo dugo partneri, već od 2018. godine sprovodimo projekte za ekonomski razvoj koji donose dobrobit stanovništvu. Više od milion i 800 hiljada je uloženo u 2018. godini u realizaciju 12 različitih projekata. Ovaj i još 37 projekata koji se sprovode kroz program EU PRO plus vrede oko šest miliona evra. Objekat će biti kompletno renoviran, sa 14 dvokrevetnih soba za decu i dve za nastavnike, najsavremenijom opremom, kabinetima u okviru celog kompleksa naučnog centra- naglasila je Novakovićeva.

Glas Podrinja/ Defile učenika za kraj manifestacije
D.D.

Najnoviji broj

1. jun 2023.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa