18. maj 2023.18. maj 2023.
Foto: Glas Podrinja

Foto: Glas Podrinja

Mlekarima ispunjeni zahtevi

Svi zahtevi koje su predstavnici Udruženja proizvođača mleka Mačvanskog okruga i Udruženja odgajivača goveda centralne Srbije izneli pred Vladu Srbije i Ministarstvo poljoprivrede usvojeni su. Do dogovora je došlo nakon više pregovora i pošto su u više navrata tražili sastanak sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. Danas je održan sastanak sa predsednikom, resornom ministarkom Jelenom Tanasković i ministrima Tomislavom Momirovićem i Sinišom Malim.

-Prihvaćeno je da prelevmani budu 300 dinara po kilogramu sira i evaporata, da se poveća premija po litru mleka sa 15 na 19 dinara, da se poveć regres po grlu sa 30.000 na 40.000 dinara. Vlada Srbije daće finansijsku podršku za osnivanje Nacionalne Asocijacije goveda. Za trgovačke marže koje smo tražili da se ograniče zatraženo je dodatno vreme od sedam dana da se održe konsultacije sa mlekarama i trgovinskim lancima, te ćemo naknadno biti obavešteni o toj meri. Delegacija udruženja proizvođačka mleka Mačvanskog okruga koja je bila na pregovorima smatra da je sa ovim dogovorom u presedništvu ispunila zadatak koji je postavila Skupština udruženja proizvođača mleka Mačvanskog okruga, navode predstavnici Udruženja proizvođača mleka Mačvanskog okruga.

Deo poljoprivrednika nastavlja sa prostestima i blokadama saobraćajnica na više mesta u Srbiji. Njihovi zahtevi su veće subvencije po hektaru obradive zemlje, minimalna otkupna cena po litri mlekad od 78 dinara plus PDV, kao i da se na dizel gorivo ne obračunava akciza i PDV.
M.M.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa