8. jun 2023.8. jun 2023.
Sastanak na inicijativu Vojske Srbije (Foto: Glas Podrinja)

Sastanak na inicijativu Vojske Srbije (Foto: Glas Podrinja)

Sastanak predstavnika Vojske Srbije i gradonačelnika Šapca o daljoj zajedničkoj saradnji u vanrednim situacijama

Na inicijativu Vlade Republike Srbije, danas je u Gradskoj kući održan sastanak između gradonačelnika Šapca Aleksandra Pajić i komandanta Rečne flotile kapetanom bojnog broda Ljubišom Markovićem. Tema sastanka bilo je učešće Vojske Srbije u radu Štaba za vanredne situacije grada Šapca i njihovo angažovanje na pomoći u slučaju prirodnih nepogoda. Sastanku su prisustvovali i načelnik Mačvanskog upravnog okruga Željko Marjanović, načelnik Odeljenja za vanredne situacija u Šapcu Ivan Spajić, komandant vatrogasno-spasilačkog bataljona Šabac Bojan Milinković i član Gradskog veća zadužen za bezbednost Zoran Zdravković, kao i saradnici kapetana Markovića.


Predstavnici Vojske i Štaba za vanredne situacije (Foto: Glas Podrinja)


-Razgovarali smo u učešću Vojske Srbije u pomoći u njihovoj trećoj misiji, što je spasavanje i reagovanje Vojske prilikom različitih nepogoda, kao što su poplave i pomoći lokalnim samoupravama. Grad Šabac je proglasio vanrednu situaciju na delu svoje teritorije, Vojska Srbije aktivno učestvuje u kriznom štabu koji je formiran na teritoriji grada i daj svoj doprinos da se što pre i na najadekvatniji način izađe iz tih situacija. Vojska Srbije aktivno učestvuje i u drugim lokalnim samoupravama, ali grad Šabac je bio u žiži interesovanja Rečne flotile zbog toga što imamo kasarnu. Pripadnici Vojske ovde u Šapcu aktivno su učestvovali 2014. godine u velikom poplavnom talasu i zahvaljujući ći i njima angažovanju generala Dikovića u Šapcu brebrođena je ta situacija na najbolji mogući način, rekao je gradonačelnik Pajić.

Kapetan Ljubiša Marković (Foto: Glas Podrinja)


Ideja je da se preventivnim delovanjem predupredi svaka iznenadna situacija. Na sastanku se razgovaralo o svim merama koje u narednom periodu treba sprovesti kako bi se sprečile poplave i druge neželjene posledice elementarnih nepogoda na teritoriji Šapca.

Gradonačelnik Pajić i kapetan Marković


-Govorili smo i o učešću Ministarstva unutrašnjih poslova i Vojske Srbije i načinima kako da se kapaciteti tih ustanova angažuju. Razgovarali smo i o Okružnom štabu za vanredne situacije i kakve su njihove nadležnosti i pomoć u prevazilaženju ovakvih situacija. Trenutno je u Šapcu mirna situacija.
Vodotoci prvog i drugog reda su se povukli, reka Sava je na znatno nižoj koti. Komandant Marković je izrazio zadovoljstvo načinom na koji je reagovao krizni štab grada Šapca u ovoj vanrednoj situaciji, naveo je gradonačelnik.

M.M.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa