12. jun 2023.12. jun 2023.
Od četvrtka do subote 29. festival Ruže Lipolista (Foto: Glas Podrinja)

Od četvrtka do subote 29. festival Ruže Lipolista (Foto: Glas Podrinja)

Od četvrtka 29. Ruže Lipolista

Festival "Ruže Lipolista" održaće se od četvrtka do subote, 29. put. Tradicionalno, Festival će početi u četvrtak, 15. juna, podelom ruža sugrađankama i vožnjom fijakera ulicama grada i Bazarom starih i umetničkih zanata.

Centralni dan manifestacije u subotu u Lipolistu(Foto: Glas Podrinja)


Ove godine manifestacija se dočekuje u specifičnim vremenskim uslovima, koji nisu pogodovali odgajivačima ruža. Rasadnici su suočeni sa velikim gubicima, a ruže zbog nedostatka sunca kasnije počinju da cvetaju. Ipak, organizatori obećavaju da to neće uticati na kvalitet festivala.


Dušan Simić, Nemanja Pajić, Jovan Topalović (Foto: Glas Podrinja)


-Proizvođači imaju velike gubitke na tretmanu korova, prskanju, zaštiti. Godina je jako loša. Nekim proizvođačima ruže neće stići ni da procvetaju do festivala, što se do sada nije desilo. Nadamo se da će bar kraj juna i jul biti lepše vreme. Proizvodnja ruža neće propasti, ali je mnogo teža i skuplja nego prethodnih godina. Svakako, za festival ćeruža biti, kaže Jovan Topalović, predstavnik Rasadnika "Topalović" iz Lipolista.

Bogat kulutrno - umetnički program (Foto: Glas Podrinja)


Predsednik Organizacionog odbora festivala i predsednik Skupštine grada, Nemanja Pajić, izrazio je zadovoljstvo što se manifestacija održava u selu i predstavlja i promociju sela.

-Retkost je imati festival sa ovako dugom tradicijom. Cveće je uvek asocijacija na nešto lepo. Ovaj festival pored toga što promoviše kulturu i druge lepe stvari, promoviše i sam posao uzgajanja cveća. Drago mi je što ćemo ponovo imati koncert u sklopu manifestacije. Grupa Kalem se uklapa svojim repertoarom u sve što ovaj festival predstavlja. Vreme nam možda ne ide na ruku, ali verujem da ćemo se izboriti sa svim nedaćama.

Organizator festivala i ove godine je Turistička organizacija grada Šapca.

-Uvek se, u sprezi sa ružarima iz Lipolista koji se porodično decenijama bave ružom, trudimo da zajednički kreiramo festival. Pored izložbe cveća, izbora za najlepši štand, aranžman, najbolji asortiman, koji će se desiti u Lipolistu u subotu, centralnog dana festivala, imaćemo i brojne druge programe u gradu. Podelom ruža i vožnjom fijakerom pozvaćemo naše sugrađane da nam se pridruže u Lipolistu. Divna stvar je koncert etno grupe Kalem u Dunjića kući koji se svojim repertoarom uklapaju u koncept festivala. Festival jeste promocija proizvođača ruža, ali i promocija seoskog turizma i brojne ture iz različitih gradova Srbije najavile su se da će doći da posete najmirisniju manifestaciju u Srbiji, rekao je Dušan Simić, direktor TOŠ-a.

Povelju i prsten prijateljstva ove godine dobiće Tamara Grujić, voditeljka i autor emisije "Sa Tamarom u akciji".

Program:
Četvrtak, 15. jun: od 10.00 do 20.00 časova u Pešačkoj zoni Bazar starih i umetničkih zanata posvećen cveću;
od 19.00 časova podela ruža i vožnja fijakerom u Pešačkoj zoni.
Petak, 16. jun: od 19.00 časova u dvorištu Dunjića kuće koncert grupe Kalem i nastup KUD-a "Kriva reka" sa Kosova i Metohije.
Subota, 17. jun: od 10.00 časova udvorištu OŠ "Vojvoda Stepa" prodajna izložba cveća;
od 12.00 kulturno - umetnički program u kom učestvuju KUD "Abrašević", KUD "Kriva reka", učenici Muzičke škole "Mihailo Vukdragović", učenici OŠ "Vojvoda Stepa", polaznici PU "Naše dete" iz Lipolista;
Proglašenje najlepšeg štanda, najboljeg asortimana ruža, najboljeg asortimana van ruža i najboljeg aranžmana od ruža;
Takmičenje srednjih poljoprivrednih škola u izradi aranžana.
M.M.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa