16. jun 2023.16. jun 2023.
Dr Sara Rijahi

Dr Sara Rijahi

Sa Bliskog istoka u srce Mačve

Doktorka Sara Rijahi mogla je da bira gde će započeti lekarsku karijeru. U Jordanu gde je rođena, u Palestini odakle joj je otac, u Kuvajtu gde je završila osnovnu i srednju školu ili u Rusiji gde je diplomirala na medicinskom fakultetu… Odabrala je Srbiju i Šabac, grad u kojem je rođena njena majka.

U šabačkoj Opštoj bolnici “Dr Laza K. Lazarević”, dr Sara Rijahi radi od februara ove godine. Zaposlena je u Službi za prijem i zbrinjavanje urgentnih stanja. Strah da u novoj sredini neće biti prihvaćena i nesigurnost u poznavanje srpskog jezika, pokazao se kao bezrazložan.

– Nisam ovde studirala, nisam išla u školu, ovde je drugi sistem. I moram da priznam da sam se plašila kako ću da se uklopim. Teško je kada se kreće iz početka. Govorim srpski jezik, to je jezik moje majke, ali mi je gramatika bila veoma teška. Međutim, ovde sam naišla na dobrodošlicu, veliku podršku i pomoć i kolega i menadžmenta – priča dr Sara Rijahi.

Roditelji ove mlade doktorke upoznali su se u Beogradu na studijama. Po diplomiranju, odlučili su da se venčaju i skrase na Bliskom istoku. Otputovali su u Jordan, gde je Sara i rođena.

– Kada sam napunila tri godine, mama i tata odlučili su da se odsele u Kuvajt, gde je odrastao moj otac i gde se školovao. To je interesantno, jer su se i roditelji mog oca kada je imao tri godine odselili iz Palestine. U Kuvajtu sam završila osnovnu i srednju školu, a kada je došlo vreme da razmišljam o fakultetu, želja mi je bila da studiram u Srbiji. Presudilo je, ipak, moje društvo. Većina njih je išla u Rusiju da studira, pa sam to učinila i ja – priča.

Sara je u Srbiju dolazila svake godine tokom letnjeg odmora i svaki put je želja da ostane bila sve veća. Da u Srbiji pronađe posao, da se uklopi, da živi, da zasnuje porodicu. I nije ovolika ljubav prema zemlji u srcu Balkana samo zbog toga što je to otadžbina njene majke.

– I moj otac mnogo voli Srbiju, srpski je državljanin. Vidim sebe ovde. Nikad se ne zna šta će biti kasnije, a svesna sam toga da imam i druge mogućnosti, ali mi je cilj da ovde ostanem. Prvi korak bilo je stažiranje u Beogradu, potom polaganje državnog ispita. Kada je šabačka bolnica raspisala konkurs za lekara, nije bilo dileme treba li da se prijavim – ističe dr Rijahi.

Najnoviji broj

29. februar 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa