9. septembar 2023.9. sep 2023.
Ivana i Darko sa unukom (Foto Glas Podrinja)

Ivana i Darko sa unukom (Foto Glas Podrinja)

Priča o strpljenju, ljubavi i plodovima zemlje

U selu Predvorica nadomak Šapca, Darko i Ivana Ćirković uzgajaju neobične bundeve koje plasiraju na lokalnoj gradskoj pijaci. Na ideju su došli pre dve godine sa željom da kupcima ponude nešto drugačije, zdravo i lekovito. Deo asortimana su ukrasne, a deo jestive.

-Kako nemamo mnogo zemlje istraživali smo ono što bismo mogli da gajimo na toj površini. Želeli smo da to bude nešto drugačije, interesantno i izbor je pao na bundevice. Za prvu godinu semena smo nabavljali preko prijatelja iz Holandije i Mađarske, a sada u Srbiji preko firme koja je zastupnik. Ako imate dobro seme, tada će i bundeve biti dobre. Zasadili smo prve, ponudili ih na pijaci i tako je sve počelo- kaže Darko Ćirković i napominje da su uzbrzo shvatili da imaju tržište za svoje proizvode.

Foto: "Glas Podrinja"


-Počeli smo da prodajemo i zaista smo bili iznenađeni reakcijama ljudi. Bundeve su ih vraćale u detinjstvo i često su nam govorili „Ovo je imala moja baka, moram da kupim.“ Za neke od sorti smo bili uvereni da nisu jestive, no kupci su nam rekli drugačije. Nedavno smo razgovarali sa doktorkom koja živi i radi u Americi. Za turban bundeve koje uzgajamo rekla nam je da su delikates u Indiji. Mi smo bili uvereni da su one samo za ukras – dodaje Darko.

Bundeva za zdravlje
Napominje da je oko dve trećine sorti u njihovoj bašti jestivo, te da zbog toga imaju stalne kupce. Sa asortimanom šarenih i sočnih bundeva, Ivana i Darko redovni su posetioci pijace u Šapcu. Često dobijaju i ponude za gostovanje na sajmovima.

Foto: "Glas Podrinja"


-Rado bismo otišli, jer nas stalno zovu. Ne možemo da ostavimo domaćinstvo. Deca više ne žive sa nama, a kako onda da ostavimo sve na nekoliko dana? Teško je. Nadamo se da ćemo ove godine moći da više idemo na sajmove i dalje od Šapca. Imamo i kupce koji dolaze kod nas kako bi odabrali najbolje za sebe.

Bračni par Ćirković svaki slobodan trenutak provodi u bašti, jer biljke traže negu i pažnju. Ivana kaže, „gledam u njih stalno, jer zahtevaju pažnju i rad“. Iz sezone u sezonu se trude da obogate asortiman, ponude nešto novo i usavrše proizvodnju. Svakog jutra sa prvim zracima sunca obilaze baštu, čiste od korova i pregledaju svaku bundevu kako bi pratili njihov razvoj i sazrevanje. Ne tretiraju ih hemijskim perparatima, jer žele da očiste zemlju i dobiju sertifikat organsko.

Foto: "Glas Podrinja"


-Sve ono što proizvedemo jedemo mi, naša deca i unuci. Kako ih ne tretiramo polivima i rastvorima moramo svaki dan čupamo travu. Kada nas neko pita šta radimo, kažemo da „čupamo korov“. Kroz proizvodnju i mi učimo o bundevama. Na primer hokaido je izuzetno dobra, zdrava i lekovita, što mnogi ljudi ne znaju. Iako je većina jestiva, ljudi ih često biraju o izgledu zbog dekoracije – pojašnjava Ivana.

Upornost i posvećenost
Ova godina nije bila povoljna za poljoprivrednike, te su i Ćirkovići imali problema zbog vremenskih prilika. Mraz je oštetio značajan deo biljaka, a potom je period suše dodatno uticao na sve.

-Morali smo konstantno da ih zalivamo. Pumpa je stalno radila. Sreća te imamo dubinski bunar. Nakon suše bio je kišni period, te smo imali i najezdu puževa. Jedva smo ih se rešili sa zamkama sa pivom – dodaje Ivana.

Tvrdi da su opstali zahvaljujući upornosti, trudu, radu i posvećenosti. Zbog kupaca opstaju, te se trude da kvalitetom opravdaju poverenje.

Foto: "Glas Podrinja"


Poljoprivrednogazdinstvo neobičnih ukusa
Ćirkovići uz bundeve uzgajaju i ren, smokve, a od različitog voća prave likere, sokove i džemove. Iako su im bundevice primarni izvor prihoda vole da eksperimentišu sa voćem.

-Mislim da smo u jednom trenutku imali oko 30 različitih vrsta likera. Najtraženiji je bio od limuna. Sada je to nešto manje, oko 20 – kaže Darko i napominje da su im bundevice ipak prioritet.

Planiraju da nastave sa proizvodnjom i da u ponudu uvrste još novih sorti kako bi bili jedinstveni, prepoznatljivi u organskom uzgoju bundeva.
M.Ž.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa