Info

26. septembar 2023.26. sep 2023.
S leva na desno: Olivera Miloš Todorović i Biljana Maletin/Glas Podrinja

S leva na desno: Olivera Miloš Todorović i Biljana Maletin/Glas Podrinja

Film i tribina o rodno osetljivom jeziku

U sali Kulturnog centra Šabac, danas je promovisan dokumentarni film Jezik i stvarnost, nakon čega je usledila diskusija o rodno osetljivom jeziku. Ovo je četvrta promocija koju organizuje Misija OEBS-a u Srbiji u saradnji sa Umetničko-produkcijskom grupom ShockART. Posle Novog Sada, Užica i Vranja, pre Beograda, u Šapcu.
Glas Podrinja

- Rodno senzitivni jezik je važan za uspostavljanje rodne ravopravnosti u Srbiji. Način na koji govorimo je i način na koji gledamo žene i muškarce. Pored važnosti za društvenu promenu, rodno senzitivni jezik biće i obaveza po Zakonu o rodnoj ravnopravnosti. Ovo je tribina, promocija ideje, razgovor sa građanima i građankama Šapca i predstavnicima institucija gde ćemo prodiskutovati važnost celog koncepta i sagledati otpore – šta je to što ljudima smeta, ili nedostaje, kaže Biljana Maletin, ekspertkinja i aktivistkinja za rodnu ravnopravnost.
Glas Podrinja

Umetnička grupa ShockART, partner na ovom projektu, producirala je film Jezik i stvarnost. Režiju potpisuje Olovera Miloš Todorović.
Glas Podrinja

- Promociju rodno osetljivog i nediskriminatornog jezika započeli smo snimanjem dokumentarnog filma Jezik i stvarnost, koji smo prikazali u velikim gradovima u Srbiji, a potom su usledile diskusije na fakultetima, što je rezultiralo video klipovima koji su deljeni na društvenim mrežama. Očekuje se, na osnovu Zakona o rodnoj ravnopravnosti, da institucije i mediji zvanično počnu da koriste rodno osetljiv jezik do 2024. godine. Zato smo ove godine fokusirani na medije i lokalne samouprave, koji su u obavezi da preuzmu rodno osetljiv jezik, ali i na edukaciju građanki i građana koji nedovoljno poznaju ili nisu dovoljno inforisani u vezi sa ovom temom. Svi događaji biće dokumentovani u okviru dvadeset video klipova koji će biti distribuirani putem društvenih mreža. Po završetku ovog događaja, u simulaciji TV ekrana fotografisaćemo sve prisutne. To radimo u svim gradovima i na svim promocijama sa ponuđenom rodno osetljivom rečju koju izaberu, a za koju smatraju da joj nije mesto u upotrebi, ili nisu sigurni, ili misle da je njena upotreba podrazumevajuća, ističe Olivera Miloš Todorović, koja je osnovala Umetničko-produkcijsku grupu ShockART.
Glas Podrinja
M.F.

Najnoviji broj

23. maj 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa