27. septembar 2023.27. sep 2023.
Marija Labović (foto:Turistička organizacija Srbije)

Marija Labović (foto:Turistička organizacija Srbije)

TOS: Broj turista u Srbiji povećan za 13 odsto

Za prvih sedam meseci ove godine, u odnosu na isti period prošle, broj turista u Srbiji povećan je za 13 odsto, a broj noćenja za 16 odsto.

"Ovo će biti nova rekordna godina za srpski turizam", izjavila je danas direktorka Turističke organizacije Srbije (TOS) Marija Labović, koja je na otvaranju 13. po redu "Turističkog foruma Srbije" u Nišu kistakla da, kada su u pitanju inostrani turisti, "rastemo" i više od proseka Evrope.

"Prema izveštaju Evropske turističke komisije, za prvih pet meseci ove godine, Srbija je na prvom mestu po rastu noćenja inostranih turista, sa rastom od čak 27 odsto u odnosu na prošlu godinu. Za nama su Bugarska, Crna Gora i Turska", izjavila je Labović.

Prema njenim rečima Evropa je trenutno na 95 odsto turističkog prometa u odnosu na "predpandemijsku" 2019. godinu.

"Turisti su postali osetljiviji na odnos cene i kvaliteta i to je jedan od razloga povećanog broja turista kod nas", izjavila je Labović.

Ona je kazala da su od ukupnog broja turista u Srbiji, 49 odsto strani i 51 odsto domaći turisti, dok blizu 60 odsto noćenja ostvaruju domaći turisti.

Pomoćnik ministra turizma Nemanja Radović izjavio je na skupu da je turizam jedna od grana privrede koja u Srbiji najviše napreduje.

"Posebno insistiramo na dovođenju stranih turista. Tražimo način da prebacimo tih 50 odsto", izjavio je Radović.

Organizator "Turističkog foruma Srbije" je TOS, koji na ovaj način obeleževa 27. septembar, Svetski dan turizma.

Učesnici skupa, zaposleni u lokalnim turističkim organizacijama, tokom tri dana trajanja foruma imaće priliku da se upoznaju sa savremenim trendovima u predstavljanju i promociji turističke ponude Srbije
GP

Najnoviji broj

30. novembar 2023.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa