1. oktobar 2023.1. okt 2023.
Popis traje do 15. decembra (foto: (Pixabay)

Popis traje do 15. decembra (foto: (Pixabay)

Startovao popis poljoprivrede

Počeo je Popis poljoprivrede. Popisivači izlaze na teren i prema adresaru koji broji 680.000 gazdinstava - obilaze adrese i popisuju količine - stoke, useva i slično. Onaj ko ima njivu a ne bavi se poljoprivredom nije predmet popisa, kaže Petar Korović iz Republičkog zavoda za statistiku i ističe da su građani dužni da odgovore na pitanja popisivača.

Planirano je da se popis zaavrši do 15. decembra.

Popisuju se sva poljoprivredna domaćinstva, bez obzira na to da li su pravna lica, preduzetnici, ili fizička lica. Oni su dužni prema Zakonu o popisu poljoprivrede da daju tačne odgovore popisivaču na sva pitanja koja postave”, kaže Korović i napominje da su predviđene kazne za one koji odbiju popisivače ili daju nepotpune informacije, ali i za prekoračenje ovlašćenja popisivača.

Postoji set podataka o gazdinstvu, o broju stoke, o usevima, koji se postavlja svim ispitanicima. Određeni set pitanja koji se postavlja samo onima koji su uključeni u uzorak za ta pitanja. Postoji treći set pitanja koje popisivač uopšte neće postavljati, zato što imamo dobre administrativne izvore, pa ćemo odatle te podatke da povučemo”, kaže Korović.


Nije tema šta je čije vlasništvo, koliko je neko zaradio kao poljoprivrednik sa određene površine, cene koliko je neko prodao neko grlo stoke, koliko je prodao neki proizvod koji je odgajan na tom gazdinstvu.
Glas Podrinja /RTS

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa