4. oktobar 2023.4. okt 2023.
Pixabay

Pixabay

Oktobar - mesec rađanja šabačkog džeza

Oktobar je mesec džeza u Šapcu. Deseti mesec je "osvojio" ovaj pravac zahvaljujući Šabačkom internacionalnom blues&jazz festivalu, koji je značajan deo tradicije baštini manifestacijom poslednjeg vikenda oktobra, međutim, ovog meseca će šabački džez proslaviti devedeseti rođendan.

Naime, u Šabačkom glasniku, oktobra 1933. godine obajvljeno je da Šabačko pevačko društvo "Zanatlija" formira džaz orkestar na inicijativu Svetozara Zajca, Sergija Krasovskog i Košutića. Sastav su činili: Zdravko Budna, Čedomir Todorović, Žikica Stojnović, Jovan Knežević, Đura Raković, Vladimir Nikolić, Mile Živković, Marko Lukić, Milisav Maletić i Mića Marković. Interesantno je da je Orkestar ŠPD "Zanatlija" formirana u trenutku kada je položen kamen temeljac za izgradnju Zanatskog doma, zgrade u kojoje je danas smešteno Šabačko pozorište.

Zanatski dom u savremenom dobu (foto: Autor: Vanilica - Sopstveno delo, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=50333828)


Prvi nastup koji je zabeležen u novinama džaz orkestra dogodio se krajem aprila 1934. godine, te se negde i ta godina beleži kao period rađanja šabačkog džeza. Kasnije su nastavili sa igrankama, najčešće upravo u Zanatskom domu. Igranke su neretko imali humanitarni karakter.

Drugo džez orkestar aktivan u Šapcu u predratnom periodu bio je džez orkestar Šabačke trgovačke omladine. Njihov dom je bila zgrada njihove organizacije, danas mesto gde se nalazi Kulturni centar. Oni su nastali 1938. godine.
D. B.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa