Инфо

4. октобар 2023.4. окт 2023.
Pixabay

Pixabay

Октобар - месец рађања шабачког џеза

Октобар је месец џеза у Шапцу. Десети месец је "освојио" овај правац захваљујући Шабачком интернационалном blues&jazz фестивалу, који је значајан део традиције баштини манифестацијом последњег викенда октобра, међутим, овог месеца ће шабачки џез прославити деведесети рођендан.

Наиме, у Шабачком гласнику, октобра 1933. године обајвљено је да Шабачко певачко друштво "Занатлија" формира џаз оркестар на иницијативу Светозара Зајца, Сергија Красовског и Кошутића. Састав су чинили: Здравко Будна, Чедомир Тодоровић, Жикица Стојновић, Јован Кнежевић, Ђура Раковић, Владимир Николић, Миле Живковић, Марко Лукић, Милисав Малетић и Мића Марковић. Интересантно је да је Оркестар ШПД "Занатлија" формирана у тренутку када је положен камен темељац за изградњу Занатског дома, зграде у којоје је данас смештено Шабачко позориште.

Занатски дом у савременом добу (фото: Аутор: Ванилица - Сопствено дело, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=50333828)


Први наступ који је забележен у новинама џаз оркестра догодио се крајем априла 1934. године, те се негде и та година бележи као период рађања шабачког џеза. Касније су наставили са игранкама, најчешће управо у Занатском дому. Игранке су неретко имали хуманитарни карактер.

Друго џез оркестар активан у Шапцу у предратном периоду био је џез оркестар Шабачке трговачке омладине. Њихов дом је била зграда њихове организације, данас место где се налази Културни центар. Они су настали 1938. године.
Д. Б.

Најновији број

16. мај 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa