16. novembar 2023.16. nov 2023.
Foto: GP i OŠ „Laza K. Lazarević

Foto: GP i OŠ „Laza K. Lazarević

Oslikavanje školskog dvorišta „Lazine“ škole. Aktivno učešće učenika uz mentorstvo profesora i podršku uprave škole. Velika umetnička dela naslikana veštom rukom talentovanih đaka sedmaka. Galerija na otvorenom u školskom dvorištu

Novi murali u dvorištu OŠ „Laza K. Lazarević“: Osnovci stvaraju čarobna dela

Replike umetničkih dela ,,Zvezdano nebo” Van Goga i ,,Polje božura” Nadežde Petrović učenici Osnovne škole „Laza K. Lazarević“ verno su oslikali na zidu školskog dvoriša u Šapcu.

Zvezdano nebo i polje božura u dvorištu
Povodom Dečije nedelje, u Galeriji na otvorenom, đaci sedmog razreda sa nastavnikom Ivanom Vujanićem su naslikali dva nova murala. Ideja je nastala na času likovne kulture, a ovo nisu prva umetnička dela nastala u Lazinoj. Ideja je da dvorište postane mala oaza stvaralaštva, po meri učenika. Ono što je primarno je da upravo oni koji pohađaju školu budu realizatori aktivnosti i oslikaju murale.

Foto: GP i OŠ
„Laza K. Lazarević“


Profesor likovne kulture Ivan Vujanić naglašava da je uprava škole, posebno direktor Milan Blagojević velika podrška, te da uz interesovanje i entzuzijazam učenika ideje lako realizuju.

-Za svaki predlog, inicijativu direktor nas je podržao. Prilikom kupovine materijala, organizacije i realizacije, škola je uvek tu. Imamo još planova, ideja. Želimo da prostor iza škole zaista bude prava galerija na otvorenom – dodaje Vujanić.

Foto: GP i OŠ
„Laza K. Lazarević“


Zajedničkim snagama od ideje do realizacije
Naglašava da su učenici oslikali murale, a da im je on kao mentor pomogao u pripremi boja.

-Učenici su veoma posvećeni, žele da učestvuju. Mislim da je oslikavanje dvorišta lepa akcija, ne samo za školu, već i đake koji probaju nešto novo, stvaraju i ostavljaju svoj pečat u prostoru gde provode veći deo svog vremena.Verujem da je dobro da pokažu svoje umeće i kreativnost, a da je nastavnik tu da samo usmerava i pomogne u određenim segmentima.

-Oslikavanje murala bilo nam je baš zanimljivo. Kada smo bojili cveće to nam je bilo najinteresantnije, a zatim i crkva na muralu „Polje božura“ i planine. Nije bilo baš lako, posebno deo oko mešanja boja. Tu nam je nastavnik pomogao i mislim da smo se dobro snašli. Sviđa nam se ono što smo uradili, savršeno je. Nije lako umetnicima, jer je neke stvari zahtevno oslikati – rekla je Isidora Šućur.
-Dok smo radili delovalo nam je teško, ali na kraju sve je odlično. Za mene najzahtevniji delovi su bili drvo i vetrovi kod Van Goga. Časovi likovnog su inspirativni, a oslikavanje je bio jedan veliki proces. Nadam se da će nas nastavnik ponovo pozvati da učestvujemo u nekoj drugoj akciji i da naslikamo još neko veliko i poznato delo – istakla je Andrijana Ilić i dodala da iako je umetnost inspirativna, zanimljiva ne planira da se profesionalno posveti stvaralaštvu. Želi da joj slikanje bude hobi u budućnosti.
-Bilo je baš lepo, jer je svako imao svoj zadatak i ono što treba da uradi. Bilo je nekih elemenata koji su tražili više pažnje. Sviđa mi se, ali mislim da smo mogli još bolje da uradimo. Zbog toga planiram da učestvujem i u narednim radovima – pojasnio je Mihailo Cvejić.


Foto: GP i OŠ
„Laza K. Lazarević“


Namera je da prostor dvorišta iza škole bude u potpunosti oslikan muralima i sa pozornicom za različite aktivnosti, programe „Lazine“.
Profesor Ivan Vujanić i učenici koji su oslikali murale (Foto: Glas Podrinja)
M.Ž.B.
  • Поље божура, Надежда Петровић (Фото: Глас Подриња)
  • Звездано небо, Винсент Ван Гог (Фото: Глас Подриња)

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa