3. decembar 2023.3. dec 2023.
foto: udtk.org

foto: udtk.org

Međunarodni dan osoba sa invaliditetom

Obeležavanje Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom 3. decembra proglašeno je1992. godine Rezolucijom 47/3 Generalne skupštine Ujedinjenih nacija. Obeležavanje ovog datuma ima za da cilj promoviše razumevanje pitanja invaliditeta i mobiliše podršku za dostojanstvo, prava i dobrobit osoba sa invaliditetom.

Međunarodni dan osoba sa invaliditetom je ove godine posvećen temi:„Ujedinjeni u akciji za spasavanje
i postizanje ciljeva održivog razvoja za, sa i od strane osoba sa invaliditetom“. Najčešće su u trenucima krize, pripadnici ranjivih grupa kao što su osobe sa invaliditetom najviše isključeni i prepušteni sami sebi. U skladu sa centralnom odrednicom Agende za održivi razvoj do 2030. da „ne ostavimo nikoga iza sebe“, ključno je da se kroz saradnju vlada i javnog i privatnog sektora pronađu inovativna rešenja i za osobe sa invaliditetom kako bi svet učinili dostupnijim i pravednijim mestom.

Glavni program obeležavanja Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom u sedištu UN u Njujorku obuhvatiće otvaranje, panel diskusije i kulturna dešavanja. Države članice, organizacije civilnog društva i privatni sektor su dobrodošli da organizuju sopstvene događaje kako bi proslavili Međunarodni dan kako bi podigli svest i promovisali prava i perspektive osoba sa invaliditetom širom sveta. Inkluzija osoba sa invaliditetom je osnovni uslov za poštovanje ljudskih prava, održivog razvoja i mira i sigurnosti. Posvećenost ostvarivanju prava osoba sa invaliditetom nije samo stvar pravde; to je ulaganje u zajedničku budunost.Čak i pod normalnim okolnostima, osobe sa invaliditetom imaju manju verovatnoću da će pristupiti zdravstvenoj zaštiti, obrazovanju, zapošljavanju i učestvovanju u zajednici. Integrisani pristup je jedini način da se osigura da osobe sa
invaliditetom neće biti zapostavljene.

U Republici Srbiji, Strategijom unapređenja položaja osoba sa invaliditetom za period od 2020. do 2024. godine je predviđen niz mera i aktivnosti čija bi realizacija doprinela ostvarenju tri posebno istaknuta cilja: povećanoj društvenoj inkluziji osoba sa invaliditetom, obezbeđenju uživanja prava osoba sa invaliditetom na poslovnu sposobnost i porodični život na ravnopravnoj osnovi sa drugima i
efikasnoj zaštiti od diskriminacije, nasilja i zlostavljanja, i sistemskom uvođenju perspektive invaliditeta u donošenje, sprovođenje i praćenje javnih politika.
ZZJZ Šabac

Najnoviji broj

25. jul 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa