Info

10. januar 2024.10. jan 2024.
Foto: pixabay

Foto: pixabay

Veliki kašalj registovan kod 12 dece u Šapcu

Veliki kašalj potvrđen je kod 12 dece u Šapcu. Jedno obolelo dete staro je samo godinu dana, jedno četiri, dok je ostalih 10 školskog uzrasta.

Epidemija velikog kašlja proglašena je sredinom decembra u Beogradu, a u Srbiji je do sada registrovano više od 1.000 slučajeva. Podaci kažu da u 2022. godini nije bio nijedan zabeležen slučaj.

Bolest izaziva bakterija, a pojava se sprečava vakcinom. Kod nas se od 2015. godine deci daju tri doze petovalentne vakcine koja štiti od velikog kašlja, kao i od difterije, tetanusa, dečje paralize i oboljenja izazvanih hemofilusom influence tipa B.

Nedovoljan obuhvat dece vakcinacijom, koji treba da je iznad 95 odsto, doveo je do povratka velikog kašlja u meri u kojoj ga u našoj zemlji nije bilo u poslednjih dvadesetak godina. Takođe, vakcina ne štiti doživotno, nego desetak godina. Zbog toga se u nekim zemljama primenjuje i revakcinacija u desetoj godini.

Lekari objašnjavaju da se bolest razvija u tri faze. Prvi simptomi podsećaju na druge respiratorne infekcije, sa blagim kašljem i povišenom temperaturom. Tokom dve sedmice napadi kašlja postaju sve učestaliji, dovode do zacenjivanja i mogu trajati od 4 do čak 10 nedelja. Treća faza je kada se kašalj smiruje.

Najugroženija su novorođenčad i odojčad kod kojih bolest može biti i životno ugrožavajuća. Zbog toga pedijatri porodiljama savetuju oprez, pogotovu u prva dva meseca bebinog života, dok ne dobije prvu dozu vakcine.
M.M.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa