Инфо

10. јануар 2024.10. јан 2024.
Фото: pixabay

Фото: pixabay

Велики кашаљ регистован код 12 деце у Шапцу

Велики кашаљ потврђен је код 12 деце у Шапцу. Једно оболело дете старо је само годину дана, једно четири, док је осталих 10 школског узраста.

Епидемија великог кашља проглашена је средином децембра у Београду, а у Србији је до сада регистровано више од 1.000 случајева. Подаци кажу да у 2022. години није био ниједан забележен случај.

Болест изазива бактерија, а појава се спречава вакцином. Код нас се од 2015. године деци дају три дозе петовалентне вакцине која штити од великог кашља, као и од дифтерије, тетануса, дечје парализе и обољења изазваних хемофилусом инфлуенце типа Б.

Недовољан обухват деце вакцинацијом, који треба да је изнад 95 одсто, довео је до повратка великог кашља у мери у којој га у нашој земљи није било у последњих двадесетак година. Такође, вакцина не штити доживотно, него десетак година. Због тога се у неким земљама примењује и ревакцинација у десетој години.

Лекари објашњавају да се болест развија у три фазе. Први симптоми подсећају на друге респираторне инфекције, са благим кашљем и повишеном температуром. Током две седмице напади кашља постају све учесталији, доводе до зацењивања и могу трајати од 4 до чак 10 недеља. Трећа фаза је када се кашаљ смирује.

Најугроженија су новорођенчад и одојчад код којих болест може бити и животно угрожавајућа. Због тога педијатри породиљама саветују опрез, поготову у прва два месеца бебиног живота, док не добије прву дозу вакцине.
М.М.

Најновији број

23. мај 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa