Инфо

23. мај 2024.23. мај 2024.
Фото: Глас Подриња

Фото: Глас Подриња

Почели 46. Лазини дани

Шабац је домаћин 46. Лазиних дана, стручног скупа намењеног лекарима, фармацеутима, биохемичарима и стоматолозима. Догађај, који се традиционално одржава током два дана маја, почео је полагањем венаца на споменик др Лази К. Лазаревићу у Господар Јевремовој улици.

Фото: Глас Подриња


Током ова два дана бројни еминентни стручњаци одржаће предавања из својих области. Акценат је на кардиологији, али теме ће бити и из области гинекологије, психијатрије и других.

Прим. др Љиљана Станимировић (Фото: Глас Подриња)


-Ове године смо се потрудили да буду заступљене теме из различитих области, али акценат ће бити на кардиологији и интерној медицини. Наш суграђанин проф. др Раде Бабић говориће о перспективи шабачке кардиологије и новинама које нас очекују. Иначе, Лаза Лазаревић завређује доста више од ова два дана, због тога што је овом граду, околини, али свету, оставио нешто непроцељиво. Оставио је "Лазаевићев знак" у области неурологије и психијатрије, али и књижевна дела која су исписана његовим искуствима из којих се и данас многе ствари могу научити, навела је прим. др Љиљана Станимировић председница Српског лекарског друштва Подружнице Шабац и додала да ће поред науног дела имати и део посвећен књижевном стваралаштву Лазе К. Лазаревић.

Директор Опште болнице "Лаза К. Лазаревић" Шабац подсетио је да је великан и суграђанин по ком и установа коју заступа носи име, поред тога што је био велики лекар и књижевник био и велики родољуб.

Др Слободан Поповић (Фото: Глас Подриња)


-Од 40 година, колико је живео, 11 година се бавио интензивном медицином. Стао је раме уз раме са највећим именима светске медицине. Чувамо и негујемо његов лик и дело баш на овом научном скупу. Током два дана биће интересантних и занимљивих стручних предавања и имаћемо прилику да чујемо изузетне професоре и стручњаке, рекао је др Поповић.

На отварању скупа говорио је и градоначелник Шапца Александар Пајић. Том приликом је изразио уверење да је ово прилика да се размене стручна искуства и усвоје нова знања.

Александар Пајић (Фото: Глас Подриња)


-Поносан сам што наш великан у области књижевности, а пре свега медицине, др Лаза К. Лазаревић кроз овакву манифестацију живи све ове године. Општа болница Шабац и др Слободан Поповић, као и Подружница Српског лекарског друштва др Љиљана Станимировић организују ово на добар начин. Одзив и наших здравствених радника, али и из целе Србије, као и профеора који желе да преносе своје знање нашим лекарима је одличан. Здравље Шапчана је међу приоритетима Града Шапца и ово је један од начина да га унапредимо, рекао је градоначелник Пајић.
М.М.

Најновији број

13. јун 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa