Инфо

22. мај 2024.22. мај 2024.
Фото: Приватна архива

Фото: Приватна архива

Прво певачко друштво 1905 КУД „Абрашевић“ наступило у Коларчевој задужбини

Прво певачко друштво 1905 Културно- уметничког друштва „Абрашевић“ наступило је у Великој сали Коларчеве задужбине у понедељак, 20. маја, заједно са академским хором Collegium musicum, мешовитим хором Музичке академије у Београду и симфонијским оркестром.
Фото: Приватна архива

-То је најзначајнији музички догађај ове године када је реч о класичној музици. Диригенткиња др. ум. Драгана Јовановић, ванредна професорка хорског певања и дириговања на Катедри за дириговање и продекан за међународну сарадњу и пројекте Факултета музичке уметности у Београду, ангажовала је Collegium musicum и недостајали су јој мушки гласови. Запазила нас је када смо победили на првенству Јужне Европе у Херцег Новом, дошла у Шабац, слушала нас и пожелела да ми наступамо са њима. Добили смо сјајне критике, сматра да смо најбољи мушки хор у Србији. Имали смо захтевне пробе са симфонијским оркестром, ауторитетима из света класичне музике и наступ је заистао лепо прошао- рекао је члан хора Жељко Торбица.

Фото: Приватна архива

Уручена је статуета Универзитета уметности Даринка Матић Маровић, коју додељује КоторАрт за истакнуту личност у области музике. Наступили су и Оркестар ФМУ у Београду, Мешовити хор ФМУ у Београду, Миона Цвијовић, Сава Вемић, Ђорђије Татић и Немања Тодоровић. Немања Петровић, ученик средње Музичке школе „Михаило Вукдраговић“, један је од најмлађих чланова шабачког хора који се представио београдској публици.
Фото: Приватна архива

-Имам двојицу другара из средње школе који певају са мном, али и без обзира на то, разлика у годинама са осталим члановима није препрека, заиста добро функционишемо. Лакше је кад смо у друштву и све је протекло како смо и желели. Било је сјајно. Сад су биле напорније пробе, дуже смо радили цео програм, али исплатило се све, јако вредно искуство. Било је мало позитивне треме, али добар наступ не може да прође без ње- истакао је Петровић.

Фото: Приватна архива

Прво певачко друштво 1905 Културно- уметничког друштва „Абрашевић“ је мушки хор који је обновљен 2022. године у жељи да се настави добра традиција певања у Шапцу, а садашња диригенткиња ансамбала је мр Мирјана Пантелић, професорка певања у Музичкој школи „Михаило Вукдраговић“.
Д.Д.

Најновији број

13. јун 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa