14. januar 2024.14. jan 2024.
V. Vuković (foto: Balkan hendbol)

V. Vuković (foto: Balkan hendbol)

Kada je Srbija bila na rukometnom vrhu - Vukovićev podvig

Šokantno je Srbija ispustila pobedu protiv Islanda, iako je igrom zaslužila dva boda. Ukoliko večeras savlada Mađare, sve će biti u redu. Rivali u meč ulaze nakon pobede nad Crnom Gorom i dugo su primer kako treba sistemski ulagati u sport. Pobeda bi Srbiju približila plasmanu među 12 ekipa, čime će već biti ostvaren korak napred i obezbeđen najbolji rezultat od osmaostaljenja Srbije na Evropskim prvenstvima, uz jedan izuzetak!

Srebro do sada nedostižno (Foto: Starsport©)


Izuzetak u nizi prosečnih rezultata i bljesak u tamnim rukometnim reprezentativnim poduhvatima, delo su šabačkog rukometaša i trenera Veselina Vukovića. Naš sugrađanin, nekadašnji igrač i trener Metaloplastike predvodio je reprezentaciju do srebra 2012. godine, a kasnije i plasmana na Olimpijske igre iste godine, jedinog u ovom veku, prvog posle 2000. godine.


Srbija je bila domaćin završnog turnira. U prvoj fazi Srbija je savladala: Poljsku, Dansku, dve vrhunske reprezentacije u tom periodu, kao i Slovačku, obezbedivši plasman u narednu fazu uz prenošenje mamsimalna četiri boda. Remi protiv Nemačke i pobeda nad Švedskom su obezbedili prvo mesto, polufinale, prvo nakon 1996. godine i poraz od Severne Makedonije u poslednjem kolu bio je bez značaja.

U polufinalu, u ispunjenoj Beogradskoj areni Srbija je pobedila Hrvatsku 26:22. "Rekao sam da ko bude manje mrzeo, on će pobediti", govorio je Vuković nakon meča. Prvo i jedino finale na Evrospkim prvenstvima bilo koje od reprezentacija što nazivamo našim odigrano je 29. januara u Areni. Danska je bila bolja, pobedila 21:19, osvojila zlato, Srbija je druga, Hrvatska treća, Španija četvrta.

Jedan od junaka EP: D. Stanić (foto: sajt Balkan hendbol)


Za Srbiju su igrali, između ostalih: Stanić na golu, Ilić, Vujin, Nikčević, Čutura, Stojković, Toskić, Prodanović, Vučković, Manojlović, Nenadić, Šešum...
D. B.

Najnoviji broj

23. maj 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa