22. januar 2024.22. jan 2024.
Nada Martinović i Biljana Regan (Foto: Privatna arhiva)

Nada Martinović i Biljana Regan (Foto: Privatna arhiva)

Prezentacija srpske kulturne baštine na 12.Teslinoj konferenciji

Tradicionalna 12. konferencija „Tesla Spirit Conference and Award 2024“ održana je 13. januara u hotelu „Njujorker“ na Menhetnu u organizaciji Tesline naučne fondacije (TNF) Amerike i Srbije, dok je narednog dana u Srpskom klubu u Njujorku organizovan umetnički performans sa stvaraocima srpskog porekla.
Biljana Regan (Foto: Privatna arhiva)

Zahvalnice, medalje i najprestižnija nagrada te organizacije „Tesla Spirit Award 2024“ dodeljene su zaslužnim organizacijama i pojedincima. U nekoliko tematskih celina učestvovali su mnogi ugledni stručnjaci, naučni radnici, privrednici, novinari, umetnici, glumci i književnici iz celog sveta. Priliku da se obrati imala je i Šapčanka Biljana Regan, vlasnica verovatno najveće folklorne kolekcije tog tipa na američkom tlu, koja u Vašingtonu posredstvom svoje organizacije, Udruženja za očuvanje balkanske tradicije i kulture u SAD, duže od decenije promoviše srpsku kulturnu baštinu. I ovom prilikom prikazala je narodne nošnje i održala prezentaciju.
Foto: Privatna arhiva

-Bila mi je čast i privilegija što sam 13. januara izabrana da se obratim kao jedna od Teslinih ljudi, kao jedna od vas, kao jedna od ponosnih Srba koji, inspirisani Teslinim neprocenjivim doprinosom celokupnom čovečanstvu, svojim delovanjem i stavom nastoji da sačuvamo nasleđe i duh najvećeg srpskog Amerikanca koji je ikada hodao Zemljom. Zahvaljujem se organizatorima naše konferencije- Tesla naučnoj fondaciji, njenom osnivaču gospodinu Nikoli Lončaru i celom Izvršnom odboru, a posebno gospođi Nadi Martinović (takođe Šapčanka, potpredsednica Tesline naučne fondacije), što su mi pružili priliku. Ništa od ovoga ne bi bilo moguće bez ogromne pomoći moje porodice, mog sina Stevana i mojih prijatelja u Srbiji i SAD. Svih devojaka i momaka, žena i muškaraca kojima ću uvek biti zahvalna što su mi se pridružili na ovom putovanju očuvanja i predstavljanja kulture i tradicije našeg kraja širom Sjedinjenih Država. Najviše od svega, moja zahvalnost ide mojoj najvećoj podršci, mom najvećem prijatelju i mom mužu Džonu koji nastavlja da mi daje snagu, motivaciju i ohrabrenje da radim ono što volim svaki dan- rekla je Regan.

Foto: Privatna arhiva

Posebnim umetničkim programom obeležen je i dolazak pravoslavne srpske Nove godine.
D.D.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa