Инфо

22. јануар 2024.22. јан 2024.
Нада Мартиновић и Биљана Реган (Фото: Приватна архива)

Нада Мартиновић и Биљана Реган (Фото: Приватна архива)

Презентација српске културне баштине на 12.Теслиној конференцији

Традиционална 12. конференција „Tesla Spirit Conference and Award 2024“ одржана је 13. јануара у хотелу „Њујоркер“ на Менхетну у организацији Теслине научне фондације (ТНФ) Америке и Србије, док је наредног дана у Српском клубу у Њујорку организован уметнички перформанс са ствараоцима српског порекла.
Биљана Реган (Фото: Приватна архива)

Захвалнице, медаље и најпрестижнија награда те организације „Tesla Spirit Award 2024“ додељене су заслужним организацијама и појединцима. У неколико тематских целина учествовали су многи угледни стручњаци, научни радници, привредници, новинари, уметници, глумци и књижевници из целог света. Прилику да се обрати имала је и Шапчанка Биљана Реган, власница вероватно највеће фолклорне колекције тог типа на америчком тлу, која у Вашингтону посредством своје организације, Удружења за очување балканске традиције и културе у САД, дуже од деценије промовише српску културну баштину. И овом приликом приказала је народне ношње и одржала презентацију.
Фото: Приватна архива

-Била ми је част и привилегија што сам 13. јануара изабрана да се обратим као једна од Теслиних људи, као једна од вас, као једна од поносних Срба који, инспирисани Теслиним непроцењивим доприносом целокупном човечанству, својим деловањем и ставом настоји да сачувамо наслеђе и дух највећег српског Американца који је икада ходао Земљом. Захваљујем се организаторима наше конференције- Тесла научној фондацији, њеном оснивачу господину Николи Лончару и целом Извршном одбору, а посебно госпођи Нади Мартиновић (такође Шапчанка, потпредседница Теслине научне фондације), што су ми пружили прилику. Ништа од овога не би било могуће без огромне помоћи моје породице, мог сина Стевана и мојих пријатеља у Србији и САД. Свих девојака и момака, жена и мушкараца којима ћу увек бити захвална што су ми се придружили на овом путовању очувања и представљања културе и традиције нашег краја широм Сједињених Држава. Највише од свега, моја захвалност иде мојој највећој подршци, мом највећем пријатељу и мом мужу Џону који наставља да ми даје снагу, мотивацију и охрабрење да радим оно што волим сваки дан- рекла је Реган.

Фото: Приватна архива

Посебним уметничким програмом обележен је и долазак православне српске Нове године.
Д.Д.

Најновији број

16. мај 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa