Info

24. februar 2024.24. feb 2024.
Foto: privatna arhiva

Foto: privatna arhiva

Tekst je objavljen u štampanom izdanju Glasa Podrinja. Svakog četvrtka potražite novi broj na kioscima i drugim prodajnim mestima.

Olga Dubljanin, učenica Muzičke škole „Mihailo Vukdragović“: Ljubav, ljubav i samo ljubav

„Želja mi je da muzika ostane moj svet, moje profesionalno polje. Imam punu podršku porodice, iako im je bilo iznenađenje što sam odabrala muziku. Ne bih menjala ono što volim i u čemu sam dobra za posao koji mi ne prija“, kaže Olga
Učenica četvrtog razreda Muzičke škole „Mihailo Vukdagović“, Olga Dubljanin, veruje da je muzika odraz duše, te je svoje školovanje usmerila ka svetu tonova. Njen univerzum je ispunjen zvucima gde svakim akordom prenosi svoje emocije i maštanja, stvarajući harmoniju melodija.

-U osnovnoj školi uz muzičko volela sam i prirodne nauke, te sam upisala Gimnaziju. Dve godine paralelno sam je pohađala sa Muzičkom. U jednom trenutku sam shvatila da je muzika ono čime želim da se bavim, i ljubav je preovladala – kaže mlada Šapčanka i napominje da nije preispitivala donetu odluku. Smatra da je muzika njena budućnost.

Gitara ljubav na prvi ton
Instrument u koji se zaljubila je klasična gitara, što je mnoge iznenadilo.

-Odabir instumenta je neobičan izbor, jer devojčice i devojke obično biraju klavir, violinu, flautu. No, meni je gitara uvek bila posebna i drugačija. Najviše zbog muzike koju slušam, te je i odabir bio sasvim logičan za mene – dodaje Olga koja je u klasi profesora Jovana Mihailovića.

-Najviše slušam i sviram klasičnu muziku. Iako se događa da mi traže da sviram i druge žanrove. Klasika je za mene umetnost. Nije važna samo tehnika, preciznost, tačnost. Neophodno je doneti emociju – pojašnjava naša sagovornica svoje viđenje muzike.

Olga Dubljanin je rođena 2005. godine u Šapcu. Završila je osnovnu muzičku školu “Mihailo Vukdragović” u klasi Nikole Karića, a trenutno pohađa srednju muzičku školu u klasi profesora Jovana Mihajlovića.
Osvajala je nagrade na više republičkih i međunarodnih takmičenja od kojih se izdvajaju:
- Prva nagrada na Republičkom takmičenju u Beogradu;
- Prva nagrada na festivalu “VArt” u Valjevu;
- Prva nagrada na festivalu “Classic Art” u Šapcu;
- Druga nagrada na festivalu “Guitar Art” u Novom Sadu.
Tokom školovanja usavršavala se na majstorskim kursevima kod profesora kao što su Zoran Krajišnik, Srđan Tošić, Slobodan Milivojević, Aleksandar Hadži-Đorđević, Marko Erdevički, Danijel Cerović, Anton Baranov i mnogi drugi.
Olga je redovan učesnik kulturnih i muzičkih manifestacija u Šapcu.


Trag u svetu muzike
Kaže da ima uzore i da su joj oni inspiracija, ali ne želi da kopira druge, već da ostavi svoj trag u svetu.

-Dejvid Rasel, Segovija, Pako de Lusija oni su mi zvezde vodilje. Ipak, želim da budem svoja, jedinstvena – ističe Olga, i priznaje da su takmičenja stresna.

-Uvek je tu misao da li ću napraviti grešku, kako će žiri ocenti moj nastup. To je jedan trenutak, kako si tada odsvirao to je to, nema popravnog. Mislim da je to poseban vid pritiska. Uvek se trudim da prenesem na sve emociju dok sviram. Možda tome doprinosi i moja samokritičnost.

Tajna uspeha je jednostavna
Nije tajna da iza svakog uspeha stoji veliki trud, zalaganje i požrtvovanost. No, nije sve uvek lako, priznaje Olga.

-Sati i sati svakodnevnog vežbanja, priprema. Za nastupe i takmičenja. Nekada nisam raspoložena, ne svira mi se, ali ta ljubav me drži. I ne odustajem.

Foto: Privatna arhiva


Muzika sadašnjost i budućnost
Planira da nastavi obrazovanje u sferi muzike u Srbiji, a kasnije želi da se usavršava u inostranstvu.

-Želja mi je da muzika ostane moj svet, moje profesionalno polje. Imam punu podršku porodice, iako im je bilo iznenađenje što sam odabrala muziku. Ne bih menjala ono što volim i u čemu sam dobra za posao koji mi ne prija. Verujem da je to važno za svaku mladu osobu da radi ono što voli. Život je nepredvidiv, ali ako zanemarimo svoje snove, talente i ljubav, ne znam koliko to vodi ka uspehu – poručuje Šapčanka.

U skorijoj budućnosi Olga će imati solitički koncert u Muzičkoj školi „Mihailo Vukdragović“ , kao i u Beogradu i Novom Sadu.
M.Ž.B.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa