28. februar 2024.28. feb 2024.
Ulof Palme 1973. godine (Autor: Oiving - Vlastito djelo, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=2179453)

Ulof Palme 1973. godine (Autor: Oiving - Vlastito djelo, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=2179453)

Godišnjica ubistva Ulofa Palmea

Ulof Palme, nekadašnji švedski premijer ubijen je na dananjši dan pre tačno 38 godina, 28. februara 1986. godine. Bio je to prvi atentat na političara u Švedskoj, a posledice su izjednačavane sa ubistvom Džona Kenedija 25 godina ranije.

U. Palme (Autor: Folke Hellberg - Dagens NyheterCropped from here, Javno vlasništvo, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=31356756)


Palme je bio socijaldemokrata, nalazio se na čelu Vlade Kraljevine Švedske, a bio je poznat kao veliki protivnik intrvencije u Vijetnamu tokom rata na dalekom istoku, a čitavu karijeru se zalagao za prava manje razvijenih država, protiv ieksploatacije istih. Predvodio je nezavisnu komisiju za kontrole razoružanja i mirovne misije u više ratnih područja.

Kako je bio poštovan kod ljudi, kretao se često bez telohranitelja. Bez zaštite je bio i u toj večeri. Ubijen je u povratku iz bioskopa, dok je bio u društvu supruge. Preminuo je nekoliko minuta nakon ponoći. Smrtonosni hitac je dobio u leđa. Za ubistvo je optužen sitni kriminalac Kristen Peterson, ali je kasnije oslobođen pred Vrhovnim sudom,
D. B.

Najnoviji broj

11. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa