Info

12. mart 2024.12. mar 2024.
Foto: Glas Podrinja

Foto: Glas Podrinja

Ministarka Vujović sa gradonačelnikom Pajićem obišla OŠ „Nata Jeličić“ Drenovcu

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović sa gradonačelnikom Šapca dr Aleksandrom Pajićem obišla je izdvojeno odeljenje OŠ „Nata Jeličić“ u selu Drenovac, u kom će kroz projekat „Zamena, rekonstrukcija i sanacija kotlarnica u osnovnim školama u Šapcu“ za 2024. godinu biti urađen kotao na drvni pelet. Uz podršku Ministarstva zaštite životne sredine predviđena je zamena postojećih kotlova na ugalj i lož ulja, kotlovima na drvni pelet u još tri izdvojena odeljenja osnovnih škola u Nakučanima, Petlovači i Ševaricama.

Ministarka je napomenula da je to prilika da se istakne dobra saradnja Ministarstva i Vlade sa Gradom Šapcom koji brinu o životnoj sredini.
Foto: Glas Podrinja

-Ovi projekti su važni, potpisaćemo ugovore za sredstva sa jedinicima lokalne samouprave školama koje su osvojile sredstva. Pre dve grejne sezone zamenili smo kotlove za ekološki prihvatljivije energente i ova škola se greje na pelet. Izuzetno mi je drago što su zadovoljni pre svega đaci i njihovi roditelji, ali isto tako i nastavno osoblje. Svakako, pored toga što je dobro grejanje, izuzetno ekološki prihvatljivo, brinuli smo o zaštiti životne sredine za najmlađe sugrađane koji ovde pohađaju školu. Ovo je bio izuzetno važan projekat koji je obuhvatio pet škola, ali je još važnije da smo upravo bili u Osnovnoj školi u Drenovcu, koja će tek da zameni svoj kotao. Imali smo priliku da vidimo ugalj na površini školskog dvorišta, kotlarnicu koja je prilično zapuštena i kada dođete u školu ili dvorište gde se greju na ekološki neprihvatljive energente i fosilna goriva vi osetite miris koji nije prijatan i sve te zagađujuće čestice, a pored su stambene kuće, imamo i vrtić. Neophodno je da podižemo kvalitet životne sredine, naročito tamo gde naši najmlađi provode puno vremena- istakla je Irena Vujović, dodajući da su odvojena značajna sredstva za zamenu kotlova javnim ustanovama i individualnim domaćinstvima, te da će novi konkurs biti raspisan ukoliko ostane još sredstava.


Obišli su i izdvojeno odeljenje OŠ ,,Majur“ u Štitaru, jednu od pet škola na teritoriji grada Šapca koje su dobile nove kotlarnice na pelet u protekle tri godine. Upravo zahvaljujući ovom projektu omogućeno je da se za grejanje školskih prostorija koristi ekološki prihvatljiv energent, što je veoma bitno za zaštitu životne sredine, ali i za kvalitet rada obrazovnih ustanova. Gradonačelnik je ministarki i Vladi izrazio zahvalnost na dobro saradnji.
Foto: Glas Podrinja

-Na osnovu projekata koje smo uradili u prethodnom periodu zamenili smo kotlove u Hemijskoj školi u Šapcu, u školama u Jevremovcu, Štitaru, Lipolistu i Prnjavoru, konkurisali za nova četiri kotla u Drenovcu, Ševaricama, Nakučanima i Petlovači. Nadam se da ćemo tokom ovog meseca potpisati ugovor i krenuti sa nabavkom. U prethodnom periodu dobili smo od Ministarstva 20 miliona, Grad je uložio pet miliona, nabavka za ovu godinu iznosi 17, 5 miliona, s tim što Ministarstvo daje 14, a mi tri i po miliona. Saradnja države i Grada Šapca je na veliku korist građanima i to nisu samo ovi projekti, već i ozelenjavanje grada, individualna domaćinstva, sklanjanje divljih deponija. Najveći projekat je potpuna sanacija „Dudare“, vredan 200 miliona- podsetio je Pajić.
D.D.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa